Connect with us

Kultúra

Na Pohode vystúpi aj portugalská hudobníčka žijúca v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Bárbara Barros sa ako osemnásťročná vybrala z rodného Portugalska do Londýna študovať hru na husle. Promovala na vysokej škole múzických umení Trinity College of Music v Londýne, špecializuje sa na barokovú hudbu. Je členkou viacerých hudobných zoskupení a odkedy žije v Piešťanoch, pustila sa aj do hrania s legendárnym Slniečkom. V roku 2010 hrala na letnom festivale Pohoda na svetovej premiére oratória Vladimíra Godára pod vedením britského dirigenta Andrewa Parrota. Tentoraz sa na trenčianskom letisk predstaví s orchestrom Solamente Naturali.

[singlepic id=43210 w=320 h=240 float=center] Si z Portugalska, študovala a žila si v Londýne. Prečo si sa presťahovala do Piešťan?

Reklama

Do Piešťan som sa presťahovala po 13-tich rokoch, strávených v Londýne, z osobných dôvodov.

Piešťanci ťa poznajú z koncertov Slniečka. Spolupracuješ aj s inými miestnymi hudobníkmi?

Reklama

Spolupracujem aj s Kamilom Fanom, hoci momentálne fungujeme v režime standby, no plánujeme návrat už tento rok v auguste!

Tvojou špecializáciou je baroková hudba, hráš vo viacerých orchestroch klasickej hudby…

Áno, spolupracujem ako hudobníčka na voľnej nohe s rôznymi európskymi súbormi a som stálou členkou Barokového orchestra Casa da Música v Portugalsku a orchestra Solamente Naturali na Slovensku.

V roku 2010 si hrala na premiére oratória od Vladimíra Godára na Pohode. Ako prišlo k tejto spolupráci?

K tomuto projektu ma prizval riaditeľ orchestra Solamente Naturali Miloš Valent a tak sa začala moja spolupráca so súborom. Práca na tomto projekte bola veľmi povznášajúca, rovnako ako možnosť pracovať s takým skladateľom, akým je Vladimír Godár.

Solamente Naturali – s týmto súborom budeš hrať aj tento rok na Pohode?

Áno, budeme vystupovať 12. júla s programom Musica Globus.

Aké máš na tento rok ešte hudobné plány?

V júni uvediem vlastný program ako hosťujúca hudobníčka Solamente Naturali, v ktorom zaznie aj portugalská hudba 18. storočia a španielska hudba 16. storočia, v júni ešte vystúpim na koncerte so slovenským súborom Collegium Wartberg. V júni budem na Pohode, ďalej v Maďarsku a v Čechách so Solamente Naturali a od augusta budem hrať s najrôznejšími súbormi až do konca decembra (v Španielsku, Rakúsku, Portugalsku, Nemecku, Nórsku, v Čechách).

Taktiež dúfam, že sa mi podarí čoskoro vrátiť ku koncertovaniu so Slniečkom, s Kamilom Fanom, so Symbiotic Duo, a že rozbehnem viaceré vlastné projekty tu na Slovensku.

Text: Tomáš Halo Foto: Andres Rodrigues

Populárne články