Connect with us

Kultúra

Na obrazoch Nadi Mikolášikovej tváre z Winterovej ulice

Published

on

Reklama

Umelkyňu bytostne spojenú s centrom Piešťan inšpirujú ľudia, ktorých stretáva. Materiálom jej sú staré predmety z povale. Naďa Mikolášiková Ábelova prezentuje do 21. mája v Galérii Domu umenia svoju Inventúru recykel.

[singlepic id=28995 w=320 h=240 float=right]„Mám dom, ktorý je plný krásnych predmetov a bolo mi ľúto ich zahodiť. Spravila som inventúru a časť z nich použila. Možno sa moja mamina na mňa hnevá, že som zo sekretára spravila obrázok, ale musí mi to prepáčiť,“ predstavila svoju najnovšiu tvorbu autorka. Inšpiráciou jej sú tváre z centra Piešťan: „Pôsobím na Winterovej ulici, žijem v podstate na ulici. Stretávam a komunikujem s mnohými ľuďmi. Vymetám kaviarne, čakárne u lekára a vidím.“

Reklama

Recyklácii sa podľa svojich slov venuje dlhodobo. Vyštudovala Školu uměleckých řemesel v Brne a Vysokú školu umělecko-průmyslovú v Prahe. „Tam som študovala textil. Spočiatku som ho recyklovala, lebo sú to nádherné materiály, napríklad aj v kontajnery, ale mne stačí to čo mám doma,“ vysvetlila Naďa Mikolášiková Ábelová a dodala, že má zmysel pre sentiment a spomienky.

Výstava plastík, ktorú pripravuje na jeseň v galérii Fontána bude taktiež z recyklovaných materiálov.

Reklama

[nggallery id=1618]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články