Connect with us

Kultúra

Na Lodenici prepojili country a klasiku

Published

on

Reklama

Druhý deň festivalu Lodenica sa začal vystúpením juhočeskej hudobnej skupiny Nezmaři. Kapela vznikla v roku 1978 a dodnes patrí medzi stálice folkovej hudobnej scény.

[singlepic id=46601 w=320 h=240 float=left]Pre divákov Lodenice si Nezmaři pripravili špeciálny program, vystúpenie so symfonickým orchestrom detí zo Základnej umeleckej školy v Uničove. „Myšlienka prepojenia country a vážnej hudby vznikla pred piatimi rokmi, kedy pre nás k tridsiatim narodeninám kapely pripravil juhočeský symfonický orchester zaranžované naše piesne do symfonického štýlu. Bol to úžasný darček, veľmi nás to oslovilo, a tak sme sa rozhodli striedať klasické folkové vystúpenia so symfonickým prevedením,“ prezradil nám frontman kapely Pavel Jim Drengubák. Toto vystúpenie sa na Lodenici stretlo s veľkým ohlasom, diváci boli nadšení a potleskom si vyžiadali niekoľko prídavkov.

Reklama

Nezmarov na pódiu vystriedal Allan Mikušek so svojou skupinou AM Band. Diváci si tak mohli zaspievať všetky hity slovenského predstaviteľa country, ktorý sa na piešťanskej lodenici vďaka častému účinkovaniu cíti už ako doma. Ďalším bonbónikom programu bolo vystúpenie brnenskej kapely Kamelot. Ako sa vyjadril líder a dnes momentálne jediný pôvodný člen skupiny Roman Horký, ich produkciu by zaradil do štýlu pop-tramp, pretože ide o zmes prvkov viacerých hudobných žánrov. Nechýbali najznámejšie piesne, Čas rozchodů i Zachraňte koně. Kamelot uvoľnil miesto na pódiu Tomášovi Linkovi, ktorý vystupoval na Lodenici už vo štvrtok a aj v tento deň predviedol štandardne dobrý výkon. Atmosféru po koncerte zhodnotil nasledujúcimi slovami: „V Piešťanoch vystupujeme už niekoľký krát, vždy je tu výborná nálada, publikum nám poskytuje spätnú väzbu, čo je pre speváka dôležité. Navyše cítime, že slovenské i piešťanské publikum má rado aj americkú modernú country, ktorá sa v Čechách až tak nepreferuje.“ Fanúšikovia Pavla Žalmana Lohonku si vychutnali koncert krátko po dvadsiatej hodine.

[singlepic id=46610 w=320 h=240 float=left]To už sa ale areál neúprosne zapĺňal, na pódiu sa nazvučovali nástroje na koncertné vystúpenie Mekyho Žbirku. Kto by sa domnieval, že fanúšikovia folku a country sú ortodoxne zameraní len na tento štýl hudby, mýlil by sa. Slovenského speváka s anglickými koreňmi privítali vynikajúcou atmosférou a veľkým potleskom. Meky zaspieval všetky svoje známe, staršie i novšie hity, reagoval na požiadavky publika a z pódia neodišiel bez troch prídavkov. „Na country festivale som zrejme prvý krát, ale som milo prekvapený. Publikum ma prijalo a bolo úžasné. Možno aj preto, že ja ako gitarista som z tejto hudby vychádzal a country je mi veľmi blízka,“ prezradil bezprostredne po koncerte spevák pre čitateľov pniek. Bodku za druhým dňom Lodenice urobila domáca kapela Slniečko.

Reklama

[nggallery id=2472]

Foto: Tomáš Niščák

[nggallery id=2474]

Foto: Mário Petlák

Text:  Petra Adamcová 

 

Populárne články