Connect with us

Aktuality

Na festivale Zázračný oriešok v Piešťanoch sa predstaví 18 rozprávok RTVS

Published

on

Reklama

Detská a odborná porota bude vyberať víťazov v súťaži rozhlasových rozprávok z dielne RTVS. Na prestížnom festivale Zázračný oriešok bude súťažiť 18 titulov, ktoré Slovenský rozhlas a televízia odvysielala v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Hlavnými organizátormi 11. ročníka festivalu Zázračný oriešok s podtitulom “Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe“ sú Mesto Piešťany, Mestská knižnica mesta Piešťany, Trnavský samosprávny kraj a RTVS. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia. Zázračný oriešok sa koná pod záštitou ministerky kultúry Slovenskej republiky Natálie Milanovej, veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Tomáša Tuhého a predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča.

Reklama

Slávnostný program sa začne v pondelok 28. septembra a až do štvrtka 1. októbra je v Piešťanoch a okolí pripravených množstvo podujatí. Deti a rodičia si napríklad vypočujú rôzne príbehy v podaní slovenských autorov. Môžu sa porozprávať so spisovateľmi, tvorcami rozhlasových a animovaných rozprávok, dramaturgmi, vydavateľmi, zapojiť sa do tvorivých dielní s poprednými slovenskými ilustrátormi, či navštíviť divadelné predstavenia alebo premietanie animovaných seriálov.

Súčasťou festivalu je 15 výstav na ôsmych miestach na území Piešťan a ich vernisáže, či vyhodnotenie medzinárodnej súťaže detských výtvarných prác. Na festival prídu známi spisovatelia Ján Uličiansky, Toňa Revajová, Daniel Pastirčák, Peter Karpinský, Timotea Vráblová, ako i špičkoví ilustrátori Vladimír Král, Juraj Martiška, Martina Matlovičová, Katarína Ilkovičová, či Bystrík Vančo. Tešiť sa môžete aj na zabávačov Tomáša Hudáka. Sama Trnku, Mariána Čekovského, herca Kamila Mikulčíka a herečky Božidaru Turzonovovú, Kristínu Svarinskú, Luciu Hurajovú či Zuzanu Jurigovú Kaprálikovú. Bábkové divadielka v podaní známych bábkohercov potešia malých aj veľkých.

Reklama

Aktuálny ročník Zázračného orieška je spätý aj s významnými jubileami – 100. výročím profesionálneho divadla na Slovensku a pripomíname si aj 95. výročie založenia knižnice v Piešťanoch. Pri príležitosti Roku divadla je v knižnici inštalovaná interaktívna výstava Divadelný oriešok a v Dome umenia Piešťany zase výstava Magický svet divadelnej scény študentov scénografie bratislavskej Šupky pod vedením pedagogičky Lucie Ďurákovej – Hronskej.

Na festivale sa budú udeľovať dve špeciálne ocenenia – Zvláštna cena RTVS výraznej rozhlasovej a umeleckej osobnosti, ktorá svojím celoživotným dielom ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti a cena Literárneho informačného centra – Cena Márie Ďuríčkovej autorovi v oblasti detskej tvorby za významný umelecký prínos. Novou laureátkou Zvláštnej ceny RTVS je herečka Božidara Turzonovová a tohtoročnou laurátkou Ceny Márie Ďuríčkovej spisovateľka Jana Bodnárová. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční za účasti oboch umelkýň v pondelok 28. septembra o 19:00 hodine v Kursalone.

Každý ročník festivalu Zázračný oriešok má iného autora ceny. Cenu Zázračný oriešok 2020 vytvoril významný slovenský ilustrátor Juraj Martiška. Návštevníci Mestskej knižnice v Piešťanoch si môžu prezrieť aj jeho autorskú výstavu ako sprievodné podujatie festivalu.

Každý ročník Zázračného orieška navštívilo v minulosti okolo 4000 detí. Tento ročník bude vzhľadom na dodržanie obmedzení v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia Covid-19, čo sa účastníkov týka, skromnejší, ale aj tak výnimočný: „Aktuálny ročník festivalu Zázračný oriešok bude mať veľmi veľa odlišností od uplynulých ročníkov festivalu. Epidemiologická situácia do istej mieri ovplyvnila prípravnú fázu festivalu a isté organizačné opatrenia. Miesto tradičného mesiaca máj sa festival koná na prelome mesiacov september-október. Ale veľmi pozitívnym odlíšením aktuálneho ročníka festivalu od tých predchádzajúcich je výraznejšia miera zapojenia jednotlivých programových služieb Slovenského rozhlasu. Rádio Slovensko, Rádio Regina – Západ a Rádio Devín prichádzajú ešte bližšie ku svojim poslucháčom a pripravujú živé prúdové vysielania. Prichádzajú nielen s tým, aby prezentovali festival, ale aj rozhlas ako taký.“ priblížila vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

V programe festivalu je aj prezentácia zábavnej relácie Rádia Slovensko Skúška sirén, alebo rozprávkové spievanie a listovanie v knihách s televíznymi Smajlíkovcami.

V odbornej časti festivalu Zázračný oriešok pribudla pred dvoma rokmi k dvom už zabehnutým súťažným kategóriám – monologické rozprávky a rozhlasové hry, tretia – hry pre deti. V každej z nich je šesť súťažných diel.

V monologických rozprávkach nechýba Andersenova Malá morská víla, ale organizátori sa venovali aj Ľudmile Podjavorinskej a Jánovi Uličianskemu. V kategórii rozprávkových hier je celé spektrum autorov literárnych predlôh, na základe ktorých vznikli rozprávkové rozhlasové tituly RTVS, cez Pavla Dobšinského, Toňu Revajovú až po Juraja Raýmana. V kategórii hier pre rodinu majú zastúpenie slovenskí autori Daniela Pastirčák či Peter Karpinský, ale aj kanadská autorka Kathy Kacer, ktorej rodičia pochádzajú z Československa.

Víťazov titulov v každej kategórií určí na základe ich počúvania osobitne detská a odborná porota. Prvú tvoria detskí čitatelia Mestskej knižnice mesta Piešťany a druhú odborníci z rôznych oblastí. Medzi nimi je aj spisovateľka Marta Hlušíková či šéfredaktorka časopisu Slniečko Ľubica Kepštová. Slávnostné vyhlásenie výsledkov je naplánované na stredu 30. septembra o 19.00 hodine.

Podrobný program festivalu Zázračný oriešok 2020 nájdete na www.zazracnyoriesok.sk.

Zdroj: Tlačová správa – Mestská knižnica mesta Piešťany

Populárne články