Connect with us

Kultúra

Na Art Film prídu Kronerová, Svěrák a Čorba

Published

on

Reklama

Atmosféru filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach si v piatok a sobotu užíval a chválil Emir Kusturica. Vychutnajú si ju aj ďalšie hviezdy filmového plátna, ktoré budú na festivale aj ocenené.

[singlepic id=13554 w=320 h=240 float=left]Z prvej hodiny herectva chcela odísť a nadobudla presvedčenie, že je to jej životný omyl. Ale stala sa jednou z najvýraznejších osobností slovenského herectva. Zuzana Kronerová si v sobotu 25. júna na Art Film Feste prevezme ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Osobne pripevní mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalovom parku. Pred 15 rokmi si Hercovu misiu prevzal aj jej otec, jeden z najvýznamnejších domácich hercov, Jozef Kroner.

Reklama

Filmy, v ktorých hrá aj tie, ktoré napísal, sa stali kultovými. Vytvoril legendárneho českého „hrdinu“ Járu Cimrmana. Pre Česko po desaťročiach priniesol z Hollywoodu Oscara. A v celonárodnej ankete Najväčší Čech sa dostal na popredné miesto. Na 19. ročníku Art Film Festu si Zdeněk Svěrák osobne prevezme ocenenie Hercova misia a vlastnoručne pripevní mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalom parku v Trenčianskych Tepliciach.

[singlepic id=13553 w=320 h=240 float=right]Návrhmi filmových aj divadelných kostýmov rozpráva príbehy a zdôrazňuje charaktery postáv. Bez pochýb ho možno nazvať najvýznamnejším domácim kostýmovým výtvarníkom. Milan Čorba si v sobotu 25. júna počas záverečného ceremoniálu prevezme ocenenie Art Film Festu Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie.

Reklama

„Moja kariéra sa javí ako náhoda,“ povedal Milan Čorba v jednom z rozhovorov. Do televízie nastúpil s cieľom písať scenáre o dejinách umenia, no jeho projekt sa mal uskutočniť až o rok. A tak ho presunuli na výtvarné oddelenie. Ako elévovi mu každý deň dali písať titulky k počasiu. Ale to mal hotové za pár minút a tak „snoril“ po práci. Raz sa zamiešal do rozhovoru scénografa a režiséra a začal sypať nápady. „No, keď ste taký múdry, tak urobte kostýmy!” povedali mu skúsení kolegovia. A Milan Čorba sa chopil šance. Odvtedy už pri kostýmoch zostal.

Prvým filmom, na ktorom pracoval, bola Zmluva s diablom v roku 1967. Medzi jeho výrazné tituly patria televízne a hrané filmy ako napríklad Mário a kúzelník, Čakanie na Godota, Balada o siedmich obesených, Ružové sny, Tisícročná včela, Noční jazdci, Obsluhoval jsem anglického krále, Orbis Pictus, Kuře melancholik, Višňový sad, La traviata a ďalšie. Art Film fest uvedie na jeho počesť film Noční jazdci z roku 1981 v hlavnej úlohe s Michalom Dočolomanským.

 

Populárne články