Connect with us

Kultúra

Muzikál Prekliaty básnik rozpráva príbeh Francoisa Villona

Published

on

Reklama

Pôvodný slovenský muzikál o stredovekom básnikovi, večnom rebelovi Francoisovi Villonovi s piesňami plných túžby a vzdoru proti osudu uvedie v Dome umenia 26. júna o 19. 00 h Divadlo J. G. Tajovského Zvolen. Prekliaty básnik približuje svet vizionárov, rytierov, veľkých vášní, vzmáhajúceho sa bohatstva kupcov a hľadania duchovnej čistoty. Dobu komediantov i trubadúrov, dobu lásky i brutality.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R4YC9ghIQ6k[/youtube]

Reklama

Sú mená, bez ktorých si kultúrne dejiny Európy nedokážeme predstaviť. Medzi ne patrí nesporne i (1431 – 1463), skvelý básnik, no zároveň i bitkár a povaľač, príležitostný zlodej, večne na úteku pred hroziacou šibenicou. Písal svoje balady svojím životom – plným dobrodružných zvratov i nenaplnených túžob, osudových prešľapov i následných pokusov o pokánie.

Bol milovníkom i rebelom, vzdelancom i vyvrheľom. No predovšetkým veľkým umelcom. Dve útle knižky pod názvom Veľký a malý testament a niekoľko roztrúsených básní však Villona prežili. Vyžaruje z nich úžasná energia, radosť zo života, no i nemilosrdná satira a drsný vtip. Píše o víne, o ženách, o láske, vysmieva sa ctihodným mešťanom, vznešeným frázam… S ľahkosťou a šarmom.

Reklama

REKLAMA

heaven rest

Villonov život a dielo vyzýva k divadelnému spracovaniu. I samotná doba sklonku stredoveku poskytuje širokú a pestrú paletu javiskových obrazov – je plná náboženskej mystiky, kontrastujúcej s rodiacim sa opojením nastupujúcej renesancie.

Réžia: Martin Kákoš

Choreografia: Jaroslav Moravčík

Účinkujú: Pavol Plevčík a.h. / Tomáš Majláth a.h., Ondřej Daniš / Tomáš Majláth a.h, Dominika, Výrostek Misárová, Svetlana Sarvašová, Vladimír Rohoň, Ján Marcinek, Barbora Špániková, Dana Karolová, Daniel Výrostek, Štefan Šafárik, Miloš Chrappa a.h., Michal Ďuriš, Milan Antol a.h., Jana Pilzová, Ján Selecký a.h., Richard Sanitra, Anita Krepčárová-Šafáriková, Iveta Marcineková, Vladena Škorvagová a ďalší.

(inf)

Populárne články