Connect with us

Kultúra

Múzeum prezentuje fotografie stratených Piešťan

Published

on

Reklama

Medzi najcennejšie vystavené fotografie patrí letecký pohľad, ktorý zobrazuje krajinu v okolí Piešťan ešte predtým, ako bola realizovaná regulácia rieky Váh. Piešťany sa za niekoľko desiatok rokov zmenili na nepoznanie.

[singlepic id=37483 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Porovnať súčasnosť a minulosť môžu návštevníci výstavy Stratené Piešťany vo Vile dr. Lisku do 31. januára 2013. Balneologické múzeum tam prezentuje asi päť desiatok unikátnych záberov zo svojich zbierok. V niektorých prípadoch ide o kópie negatívov vyhotovených na sklené dosky.

Reklama

„Pre mňa je zaujímave, že tu vidíme Piešťany na prelome 19. a 20. storočia. Mesto bolo ucelené, budovy postavené v súzvuku a usporiadané. Možno je to iba nostalgia, ale možno je to tým, že aj pri jednoduchších stavbách mali ľudia estetický cit a lepší vzťah ku krajine a prostrediu,“ povedal o výstave riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

REKLAMA

Fotografie zachytávajú aj stavby, ktoré dnes už neexistujú a pokiaľ by nebolo týchto originálnych záznamov, určite by upadli do zabudnutia. Málokto si už pamätá synagógu, kúpele Františka Jozefa alebo kúpeľné kino.

Autori výstavy nevynechali ani fotografie ľudí. Okrem prominentných kúpeľných hostí ako napríklad maliar Alfons Mucha na nich vidíme aj obyčajných ľudí v piešťanských krojoch, ktoré boli v tom čase považované za najkrajšie na Slovensku.

[nggallery id=2026]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články