Connect with us

Kultúra

Music festival Piešťany odštartovala Slovenská filharmónia symfonickým cyklom Má vlast

V stredu 29. mája odštartoval už 69. ročník music festivalu Piešťany. V úvode odzneli pred Domom umenia Slovenskej filharmónie slávnostné fanfáry v podaní Corni di Bratislava a potom nasledoval jedinečný koncert z cyklu symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetanu v podaní Slovenskej filharmónie pod taktovkou hosťujúceho dirigenta Petra Altrichtera.

Published

on

Slovenská filharmónia dirigent Petr Altrichter
Reklama

Tento rok pripravili organizátori celkovo štrnásť podujatí – koncertov, divadelných predstavení i výstav, ktoré prinesú do Piešťan výnimočné zážitky. Tie si budú môcť diváci užívať až do 10. júla. Music festival Piešťany sa koná nepretržite od roku 1955. Za ten čas priniesol do kúpeľného mesta stovky jedinečných koncertov a interpretov.

Reklama

Jedinečný bol aj úvodný koncert aktuálneho ročníka, ktorý je venovaný Roku českej hudby. Záštitu nad festivalom prevzal veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák. Nie je náhoda, že v rámci dramaturgie organizátori pre úvodný festivalový večer vybrali práve ikonické dielo Bedřicha Smetanu. V tomto roku si navyše pripomíname 200. výročie narodenia autora. Cyklus šiestich symfonických básní je autorovým vrcholným dielom, ktoré zároveň sprevádza celú 75-ročnú históriu orchestra Slovenskej filharmónie. Má vlast v kompletnej podobe zaznela v Dome umenia v Piešťanoch len po druhýkrát v jeho histórii. Dirigentské umenie Petra Altrichtra bolo zárukou neobyčajného hudobného zážitku, za ktorý si filharmonici vyslúžili standing ovation.

Reklama

 

Čo vás ešte čaká:

ŠTVRTOK / 13. 6. / THURSDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – foyer II. poschodie
KOMORNÝ KONCERT

KRÁĽOVSKÉ SOIRÉE
TRNAVSKÝ KOMORNÝ ORCHESTER
Alžbeta ŠEVEČKOVÁ, umelecká vedúca
Katarína TURNEROVÁ, harfa

Koncert Trnavského komorného orchestra so sólistkou, harfistkou orchestra Slovenskej filharmónie, Katarínou Turnerovou. Program je zostavený z diel uvádzaných na kráľovských dvoroch vo Viedni, Londýne, Budapešti, Prahe a ďalších.
Vstupné: 16,- €

 

ŠTVRTOK / 20. 6. / THURSDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – veľká sála
KONCERT

PETITE MESSE SOLENNELLE
SLOVENSKÝ FILHARMONICKÝ ZBOR
Thomas LANG, dirigent (Rakúsko)
Jana NAGY-JUHÁSZ, klavír
Marek ŠTRBÁK, organ
Lenka MÁČIKOVÁ, soprán
Alena GRACH, mezzosoprán
Jozef GRÁF, tenor
Tomáš ŠELC, bas

Autor uvádzaného diela Gioacchino Rossini svoje duchovné kompozície síce označil za „hriechy staroby“, napriek tomu sú stále úspešne uvádzané na koncertných pódiách. Operný mág sa po parížskych triumfoch rozhodol s operou skoncovať a plánoval užívať si skladateľský dôchodok. Neubránil sa však objednávkam zo strany ctiteľov. Tak vznikla v roku 1863 Petite Messe solennelle, hoci uvedenia novej inštrumentácie omše sa Rossini už nedožil. Kvarteto slovenských operných sólistov a naštudovanie rakúskeho dirigenta Thomasa Langa, riaditeľa zboru Viedenskej štátnej opery, celkom iste poteší nejedného milovníka talianskej tvorby a zborovej hudby.
Vstupné: 16,- €

 

PIATOK / 21. 6. / FRIDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – veľká sála

KONCERT SWING NYLONOVÉHO VEKU
ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS (Česká republika)
Ondřej HAVELKA, spev, sprievodné slovo, umelecký riaditeľ
Juraj BARTOŠ, trúbka, kapelník

Populárny pražský swingový orchester Ondřeja Havelka a jeho Melody Makers v hudobno-koncertnej show, ktorá pripomenie významnú jazzovú scénu povojnových rokov, pomenovaných spisovateľom Josefom Škvoreckým ako „nylonový vek“. Že sa aj v ťažkej dobe v Československu swingovalo senzačne, dokážu skladby domácich i medzinárodných skladateľov, no najmä vynikajúce interpretačné výkony špičkového orchestra a jeho sólistov. Podujatie je súčasťou Art Nouveau Festival – umenie inšpiruje.
Vstupné: 25,- € a 20,- €

 

PIATOK / 28. 6. / FRIDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – veľká sála

KOMORNÝ KONCERT
SLOVANSKÉ TANCE
KONCERT DVOCH KLAVÍROV SPOLOČNOSTI YAMAHA
Eva VARHANÍKOVÁ, klavír
Ladislav FANČOVIČ, klavír

Slovanské tance slávneho českého skladateľa Antonína Dvořáka sú cyklom 16 hudobných skladieb, vychádzajúcich z jednej zo základných foriem ľudovej hudby – z ľudového tanca. Ide o spracovanie rytmických motívov hudobnej kultúry slovanských národov. V prvej rade nájdeme najmä domáce české tance ako furiant, polka, sousedská a skočná. Jediným cudzokrajným tancom je ukrajinská dumka. V druhej rade, okrem českých tancov zaznie slovenský odzemok, srbské kolo, poľská polonéza a skladateľova obľúbená dumka. Slovanské tance svojou originalitou otvorili Dvořákovi dvere na zahraničné pódiá a stali sa začiatkom jeho mimoriadne úspešnej celosvetovo oceňovanej kariéry.
Vstupné: 16,- €

 

PONDELOK / 1. 7. / MONDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – veľká sála

OPERNÉ PREDSTAVENIE
RUSALKA
MET OPERA NEW YORK
– záznam opery z 8. 2. 2014 (HD)
Orchester, zbor a balet MET New York
Antonín Dvořák, hudba
Jaroslav Kvapil, libreto
Otto Schenk, réžia
Yannick Nézet-Séguin, dirigent

Renée Fleming – Rusalka / Piotr Beczała – Princ / Dolora Zajick – Ježibaba / JohnRelyea – Vodník / Emily Magee – Cudzia kňažná

Záznam legendárneho predstavenia jednej z najhranejších a najobľúbenejších opier Antonína Dvořáka v réžii slávneho rakúskeho režiséra Otta Schenka z Metropolitnej opery v New Yorku. Uvedenie opery je venované Roku českej hudby a 120. výročiu úmrtia jedného z najväčších svetových hudobných skladateľov Antonína Dvořáka.
Vstupné: 14,- €, zľavnené vstupné: 7,- €

 

STREDA / 3. 7. / WEDNESDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – malá sála

KOMORNÝ KONCERT
MARIAN LAPŠANSKÝ

Komorný recitál popredného slovenského klavírneho virtuóza prof. Mariana Lapšanského, ktorého umelecká kariéra zaznamenala množstvo prestížnych ocenení. Uskutočnil plejádu sólových recitálov i komorných koncertov na prestížnych svetových festivaloch. Prof. Marian Lapšanský je nielen vynikajúci sólista, ale stal sa aj jedným z najvyhľadávanejších komorných hráčov na súčasnej hudobnej scéne. Je pravidelným hosťom na mnohých prestížnych koncertných platformách vo svete. V programe festivalu zaznejú v jeho interpretácii diela Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa, Zdeňka Fibicha, Edvarda Griega a Franza Liszta.
Vstupné: 16,- €

 

PONDELOK / 8. 7. / MONDAY
19:30 Dom umenia SF Piešťany – veľká sála

KONCERT KLASICKEJ, POPULÁRNEJ, FILMOVEJ A MUZIKÁLOVEJ HUDBY
Felix SLOVÁČEK ml. a jeho komorný orchester (Česká republika)
Sláčikové kvinteto
Anna SLOVÁČKOVÁ, spev – ako hosť

Felix Slováček mladší je český profesionálny hudobník – saxofonista a klarinetista, ktorý pôsobí v zoskupeniach RTV Big Band F. S., Felix Gang Band, Barock Jazz Special, Pražské saxofonové kvarteto. V programe zaznejú svetoznáme evergreeny autorov Alessandra Marcella, Karla Svobodu, Fryderyka Chopina, Jaroslava Ježka, Jiřího Šlitra, Jiřího Suchého, Ennia Morriconeho, Nina Rotu a mnohých ďalších.
Vstupné: 25,- € a 20,- €

 

STREDA / 10. 7. / WEDNESDAY
19:30 Dom umenia Piešťany – veľká sála

ZÁVEREČNÝ KONCERT 69. MFP
SLOVENSKÝ KOMORNÝ ORCHESTER
Ewald DANEL, umelecký vedúci/husle
Daniel GABČO, organ

Slovenský komorný orchester vznikol v roku 1960 na pôde Slovenskej filharmónie. Pri jeho zrode stál vynikajúci huslista Bohdan Warchal, ktorý v roku 2001 odovzdal vedenie orchestra Ewaldovi Danelovi. Okrem pravidelných koncertov v cykloch Slovenskej filharmónie a účinkovaní na domácich a zahraničných festivaloch uvádza mimoriadne koncertné projekty. Na festivale odznejú diela Jána Levoslava Bellu, Antonína Dvořáka, Mikuláša Moyzesa a Thea Fluryho.
Vstupné: 20,- €

 

SPRIEVODNÉ PODUJATIA 69. mfP 2024

PIATOK / 14. 6. / FRIDAY
17:00 MsKS Nové Mesto nad Váhom – výstavná sieň

KOMORNÝ KONCERT
HUDBA NA TANIERI
ČESKO-SLOVENSKÝ KOMORNÝ SÚBOR
Adela HRADILOVÁ, spev
Tamara CÍSAŘOVÁ, husle, mandolína, spev
Mária VOLÁROVÁ, klavír, spev
Ivan KUDRNA, kontrabas, spev

Na koncerte odznejú diela českej a slovenskej hudobnej literatúry.

 

PONDELOK / 24. 6. / MONDAY
19:00 Dom umenia SF Piešťany – veľká sála

ČINOHERNO-OPERNÉ PREDSTAVENIE
RUSALKA NIELEN PODĽA DVOŘÁKA
PREDSTAVENIE DIVADLA YPSILON PRAHA
Jan SCHMID, réžia
Miroslav KOŘÍNEK, hudobná úprava a naštudovanie
Miroslav MELENA, scéna
Martin DEJDAR, pohybová spolupráca
Účinkujú: Martin Dejdar (vodník), Jana Synková/Markéta Plánková (ježibaba), Jiří Lábus (princ), Barbora Skočdopolová (Rusalka), Petr Vacek (radca), Ondřej Ruml (polesný), Petr Vršek (Švanda dudák) a ďalší.

Opera Antonína Dvořáka sa, v autorskej úprave Miroslava Kořínka, stala inšpiráciou pre ypsilonskú inscenáciu na tému problematického sveta mýtických postáv a komplikovaného sveta ľudí. Predstavenie je činoherno-opernou feériou na tému slávnej opery.

 

SPRIEVODNÉ PODUJATIA 69. MFP 2024 – VÝSTAVY

29.5. – 14.7.2024

PETER POLLÁG: KOSTIHOJ LEKÁRSKY – galéria
Autorská výstava obrazov a umenia mozaiky laureáta Ceny Fondu výtvarných umení venovaná kúpeľnému mestu Piešťany

LAUREÁTI CENY FONDU VÝTVARNÝCH UMENÍ 2004 – 2024 – výstavná sieň
Výstava diel autorov ocenených FVÚ

REKLAMA KÚPEĽOV PIEŠŤANY V OBDOBÍ SECESIE – minigaléria
Expozícia, ako súčasť festivalu secesie Art Nouveau Festival – umenie inšpiruje, je realizovaná v spolupráci s Balneologickým múzeom Imricha Wintera Piešťany

STREDA / 19. 6. / 17:00 slávnostná vernisáž výstavy
NEDEĽA / 23. 6. / 16:30 komentovaná prehliadka výstavy


Text a foto: -th-

Populárne články