Connect with us

Kultúra

Mladý pútnik strávil mesiace na cestách, prešiel Alpy aj Pyreneje

Published

on

Reklama

Čech Patrik Kotrba prešiel pešo už tisícky kilometrov. Jeho viacnásobným cieľom bola najmä púť do španielskeho Santiaga de Compostela a dostal sa tam rôznymi trasami.  O svojej poslednej ceste do tohto pútnického miesta, ktorá viedla aj cez Alpy a Pyreneje, prišiel porozprávať v pondelok 2. februára do Piešťanského informačného centra.

IMG_4077

Reklama

Patrik Kotrba okrem iného spomenul, že odkedy doštudoval, je na cestách častejšie ako doma, asi deväť mesiacov z roka. Väčšinou putuje sám a vyráža začiatkom apríla, keď prestane v noci mrznúť. Ako uviedol, tá posledná púť bola čarovná: „Hovorila ku mne symbolicky.“  Ako keď dieťa vychádza z matkinho lona, vyrazil na púť z rodného domu svojej matky v Kloužoviciach pri Tábore. Keď prešiel prvú etapu cesty, znovu mu napovedala, aby sa vybral smerom cez Alpy. V Salzburgu sa rozhodol ísť do Talianska, zastavil sa v podľa neho najkrajšom meste Verona a pokračoval po francúzskom pobreží do španielskeho Katalánska.

IMG_4082Do Santiaga de Compostelo vedú štyri trasy, on už prešiel tri z nich celé a z jednej asi stopäťdesiat kilometrov. Bývajú označené symbolom mušle hrebenatky, ktorá sa kedysi hojne vyskytovala v pobrežných vodách. Pútnici by mali ísť pešo aspoň posledných sto kilometrov alebo dvesto na koni či na bicykli a môžu si zaobstarať aj pútnický pas, ktorý ich oprávňuje prespať v ubytovniach. Na posledných stovkách kilometrov ich je dosť a sú zväčša zadarmo alebo na dobrovoľný príspevok. Pas si pútnici nechajú označiť na označených miestach a o v cieli dostanú osvedčenie  o absolvovaní púte.

Reklama

Mladý pútnik, básnik a hudobník si vyberal si hlavne prírodné cestičky. Na živobytie si zarábal obvykle hraním na gitare, ktorá mu bola jedinou vernou spoločníčkou. Spával pod širákom alebo v stane či ubytovniach pre pútnikov.

IMG_4084

Prednáška Patrika Kotrbu, ktorú oživil aj pesničkami – jednou od čílskeho „Kryla“  Viktora Jaru a jednou vlastnou, prilákala do PIC-ka asi päťdesiat návštevníkov. Rozlúčil sa s nimi básňou s duchovným nábojom, ku ktorej ho vraj inšpirovali zážitky na ceste.  Začínala slovami: „Každý den máš důvod k oslavě, pokud nemáš máslo na hlavě…“

Santiago de Compostela leží na severe Španielska a trasa púte sa volá aj Cesta svätého Jakuba. Svoj názov dostala podľa ostatkov jedného z Kristových učeníkov, sv. Jakuba, ktoré boli údajne uložené v miestnej katedrále. Každoročne do tohto miesta mieri okolo 150 tisíc pútnikov.

IMG_4080

A. Drahovská

Populárne články