Connect with us

Kultúra

Milovníci kníh diskutovali, písali aj súťažili

Published

on

Reklama

 „Pokiaľ rád čítaš, píšeš či tvoríš, tak príď prežiť skvelé poobedie plné diskusií, hier ale i súťaží,“ – týmito slovami začínala pozvánka na Poeticko-prozaický literárny deň, ktorý pripravil piešťanský Mládežnícky parlament v priestoroch komunitného centra Žiwell. Účastníci na ňom v sobotu 14. februára strávili čas v spoločnosti milovníkov kníh, podiskutovali so spisovateľkou Miroslavou Voráčkovou a vyskúšali si aj tvorivé písanie.

 IMG_5150_resize

Reklama

Miroslava Voráčková na úvod besedy predstavila v diskusii štýl svojej tvorby, spôsob komunikácie s editormi a dala začínajúcim autorom cenné rady.  Píše najmä pre mládež, momentálne pripravuje uvedenie svojej desiatej knihy a písanie ju v súčasnosti živí. Spolupracovala už s vydavateľstvami Motýľ, Evitapress a Slovart. S písaním začala už na základnej škole, ale najviac začala tvoriť počas materskej dovolenky. Podľa vlastných slov tvorí denne podľa miery inšpirácie, niekedy aj osem hodín a dokáže napísať až dvadsať strán. Na písanie potrebuje mať čistú hlavu  a pomáha jej aj rocková hudba. Začínajúcim spisovateľom poradila, aby veľa čítali, nevzdávali sa, mali vysokú mieru sebareflexie, boli primerane sebakritickí a nechali si poradiť.

 IMG_5186_resize

Reklama

Druhým bodom programu bola diskusia účastníkov v skupinkách. Hovorilo sa  o obľúbených knihách, autoroch a postavách. Preberali sa rôzne témy o klasickej literatúre, či sú lepšie pokračovania alebo prvé diely. Ako ďalšie prišli na rad súťaže. Knižné výhry do nich z časti venovala aj spisovateľka Miroslava Voráčková a tiež Enja Rúčková. Po krátkej literárnej prezentácií nasledoval kvíz. Prví traja najúspešnejší si mohli ako výhru vybrať niektorú z kníh. Súťaže pokračovali autorským písaním. Autori mali desať minút na napísanie básne alebo krátkej prózy.

IMG_5181_resize

Na záver organizátori pripravili pantomimické stvárnenie názvov kníh. Účastníci takto prezentovali napriklad knihy Rómeo a Júlia, Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol a Eragon.

(Text a foto: Lukáš Turňa)

Populárne články