Connect with us

Kultúra

Michal Petráš horel láskou k Bohu. Nezabudli na obľúbeného jezuitu, v Piešťanoch si ho pripomenú filmom i knihou

Obľúbený a aktívny kňaz je nepriateľom každej totality. V Piešťanoch zanechal hlbokú stopu jezuita Michal Petráš, ktorý aj v najťažších chvíľach vo väzení dokázal povzbudiť druhých. Nový dokumentárny film uvidíte v Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie v piatok 15. decembra 2023 o 19.15 hod. (po sv. omši).

Published

on

Reklama

Rodák z Pobedima Michal Petráš sa stal kňazom v roku 1947. So svojím pôsobením začal v Ružomberku, kde ho v roku 1950 zastihla barbarská noc. Vtedajší režim ho internoval v Jasove a v Podolínci. Neskôr sa pokúsil o útek za hranice, ktorý sa však nepodaril a Michala Petráša odsúdili za trestný čin velezrady. Po prepustení z väzenia, v ktorom strávil desať rokov, a práci žeriavnika na Pozemných stavbách v Trnave, sa v rokoch 1968-1971 s veľkou energiou pustil do pastorácie práve v Piešťanoch, kde si získal dôveru a obľubu mladých. Tým sa opäť dostal do hľadáčika Štátnej bezpečnosti, prišiel o štátny súhlas a utiahol sa znova do Ružomberka. Jeho život ukončila tragická dopravná nehoda 7. decembra 1973.

Reklama

 

Súčasťou premietania v Piešťanoch 15.12. je aj prezentácia novej knihy profesora Ladislava Csontosa, ktorý inicioval archívny a terénny výskum osobnosti pátra Michala Petráša. „On rozvinul modernú pastoráciu s osobitným vplyvom na mladých, čo bolo tŕňom v oku Štátnej bezpečnosti. Preto mu už v roku 1971 štátny súhlas odobrali a on sa musel zamestnať v civilnom zamestnaní, ktoré mu pomohla nájsť rodina Surových v Ružomberku na tamojšom závode Povodia Váhu, zároveň mu poskytli aj ubytovanie,“ približuje vysokoškolský profesor Ladislav Csontos z Trnavskej univerzity. „Štátna bezpečnosť zaviedla na Michala Petráša sledovací zväzok a kontrolovala mu korešpondenciu. Zväzok bol neskôr skartovaný a iba vo zväzku Vojtecha Surového je niekoľko odkazov, ktoré dávajú tušiť kvalitu a formát tejto osobnosti.“

Reklama

Ladislav Csontos

Podľa provinciála slovenských jezuitov Jozefa Šofranka dokázal Petráš evanjelizovať aj vo väzení. „Hmatateľne uskutočňoval lásku, ktorá všetko znáša, všetko pretrpí a vo všetkom vytrvá. Tým dodával mnohým nádej, využijúc na to i svoj spev. Horel láskou k Bohu a blížnym vo väzení, v civilných zamestnaniach a tou láskou zapaľoval iných.“ Vznik takmer polhodinovej snímky Michal Petráš: Horieť a zapaľovať finančne podporilo Poľnohospodárske družstvo v Pobedime.

Michal Petráš

Matúš Demko  Foto: snímky z nového filmu Michal Petráš: Horieť a zapaľovať (2023)

Populárne články