Connect with us

Kultúra

MFF Cinematik: Hlavná súťaž prinesie novinky ostrieľaných filmárov aj jedinečné debuty

Súťažná sekcia Meeting Point Europe je neoddeliteľnou súčasťou Medzinárodného filmového festivalu Cinematik už od roku 2006. Chýbať nemôže ani v programe jeho 18. ročníka, ktorý sa v Piešťanoch začne už o mesiac. Stretnú sa v nej novinky od ostrieľaných európskych filmárov ako Aki Kaurismäki, Christian Petzold či Martin McDonagh, ale aj niekoľko výnimočných filmových debutov. Takmer všetky súťažné filmy uvidia návštevníci Cinematku v slovenskej, alebo festivalovej premiére.

Published

on

Reklama

 

Reklama

Na tohtoročnom Cinematiku budú mať diváci možnosť vidieť takmer stovku jedinečných dokumentárnych a hraných filmov od domácich aj zahraničných tvorcov. Súťažná sekcia Meeting Point Europe je už tradične miestom, kde sa sústredia mnohé z divácky najatraktívnejších titulov.

Hlavná cena festivalu je určená pre najlepší európsky film za uplynulý rok a o jej udelení rozhoduje porota zložená z filmových kritikov z celej Európy. Osmička tohtoročných súťažných titulov je mimoriadne silná a láka o to viac, že ide o výhradne filmy, ktoré slovenskí diváci ešte vidieť nemohli.

Reklama

Platí to aj pre novinku fínskeho filmára Akiho Kaurismäkiho Karaoke blues (Kuolleet lehdet, 2023) – komediálnu drámu o romanci melancholickej pokladníčky a šarmantného alkoholika, ktorá sa môže pochváliť Cenou poroty z festivalu v Cannes. Pre organizátorov festivalu ide o jeden z najlepších filmov sezóny s podmanivým režijným rozprávaním a Kaurismäkiho špecifickou scenáristickou precíznosťou.

Vo slovenskej festivalovej premiére diváci na Cinematiku uvidia aj tromi Zlatými glóbusmi, štyrmi cenami BAFTA a deviatimi oscarovými nomináciami ovenčený film Duchovia Inisherinu (The Banshees of Inisherin, 2022) Martina McDonagha, ktorý sleduje nevyrovnané priateľstvo jednoduchého Pádraica (Colin Farrell) a morózneho Colma (Brendan Gleeson) na ospalom írskom ostrove počas občianskej vojny.

O cenu a priazeň divákov sa v hlavnej súťaži bude uchádzať aj novinka skúseného nemeckého filmára Christiana Petzolda Afire (Roter Himmel, 2023). Vzťahová dráma z prostredia idylickej plážovej dovolenky, počas ktorej nevzplanú len ľudské emócie, bola na Berlinale ocenená Veľkou cenou poroty – Strieborným medveďom. Láka na skvelé herecké výkony, romantiku, nečakanú drámu aj humor.

Prázdninovú atmosféru však majú aj ďalšie zo súťažných filmov, vrátane francúzsko-kanadského titulu Falcon Lake (2022) debutujúcej režisérky a scenáristky Charlotte De Bon. Coming-of-age dráma o vzťahu 13-ročného Bastiena a o tri roky staršej Chloé sa odohráva pri malebnom jazere opradenom legendami. Subtílna snímka mala svoju svetovú premiéru na festivale v Cannes, kde získala aj nomináciu pre najlepšiu kameru.

Vo filme 20.000 Species of Bees (20.000 Species de Abejas, 2023) začínajúcej baskickej filmárky Estibaliz Urresola Solaguren, trávi osemročné dieťa prázdniny u príbuzných medzi včelami a úľmi, skúmajúc svoju vlastnú identitu. Citlivá dráma vyniesla na Berlinale Strieborného medveďa za najlepší herecký výkon hlavnej predstaviteľke Sofíi Otero, dosiaľ najmladšej držiteľke tejto ceny v histórii festivalu.

Britský film Enys Men (2022, r. Mark Jenkin) prinesie do hlavnej súťaže Cinematiku tajomno a napätie. Minimalistický horor sa odohráva na opustenom ostrove, kde sa pozorovanie vzácnej kvetiny pre dobrovoľníčku mení na metafyzickú nočnú moru. Film mal svetovú premiéru v sekcii Directors‘ Fortnight na festivale v Cannes.

Celkom iný druh napätia divákov čaká vo francúzsko-marocko-belgickom trileri Hounds (Les Meutes, r. Kamal Lazraq, 2023). Dej je zasadený do prostredia marockej Casablancy, kde sa otec a syn, živiaci sa drobnými zločinmi, musia vysporiadať s následkami nepodareného únosu. Drámu uviedli v programe tohtoročného Cannes.

Súťažnú osmičku uzatvára chorvátsky film Safe Place (Sigurno Mjesto, 2022). Je o rodine, ktorá sa počas jediného dňa pokúša vyrovnať s pokusom o samovraždu svojho blízkeho. Debutujúci chorvátsky režisér a scenárista Juraj Lerotić ju nakrútil podľa osobnej skúsenosti a vo filme tiež stvárnil hlavnú postavu. Mimoriadna snímka získala hlavnú cenu na festivale v Sarajeve a to aj pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Akreditácie na 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sú v predaji na oficiálnej stránke festivalu www.cinematik.sk.

TS a foto MFF Cinematik

Populárne články