Connect with us

Kultúra

Maťátko predstavuje svoje videnie Evolúcie, Hrdinov práce, ale aj šiltovky

Published

on

Reklama

Magna gallery na Teplickej ulici včera, vo štvrtok 28. júla, otvorila novú prázdninovú výstavu výtvarníka Matúša Maťátka. Väčšiu jej časť tvoria grafiky, niektoré ako súčasť uceleného cyklu ako napríklad Evolúcia, ale k videniu sú aj linoryty, či reliéfy z ďalšej série s názvom Hrdinovia práce. Matúš priniesol tiež dve z kníh, ktoré ilustroval a získali prestížny titul Najkrajšia kniha od Bibiany. Keďže sa tento všestranný umelec kedysi zaoberal aj hip-hopom, súčasťou výstavy sú i originálne „ilustrované“ tričká či šiltovky.

P1040476Výstavu s názvom Žatva uviedla do života kurátorka Silvia Lacková Čúzyová, ktorá upozornila okrem iného práve na diela s témou Evolúcie, či zmenšenú verziu Maťátkovej grafiky anjelov, ktorá má reálne až 28 metrov a je umiestnená na jednom z domov na Mariánskej ulici v Bratislave.  Sám umelec zasa dal účastníkom do pozornosti drevené reliéfy, na ktorých zobrazuje, takzvaných Hrdinov práce z čias socializmu. Ako uviedol, na jednom z „transformerov“ môžete spoznať kombajnistu, druhým je zasa zvárač. Súvislosť s nimi evokuje aj viacvýznamový názov výstavy.

Reklama

P1040496P1040509P1040501P1040491Ako grafik Maťátko predstavuje tiež jeden z exemplárov, spracovaných technológiou sieťotlače s názvom Risomat, pri ktorej sa využíva mechanická tlač a z nepresností sa stáva zámer. Všetky vystavované diela sú predajné a galéria má otvorené utorok až piatok od 13-tej do 18-tej a v sobotu od 9,30 do 12,00 h. Výstava potrvá až do konca prázdnin.

P1040504Text kurátorky:

Reklama

Matúš Maťátko (1984, Bratislava) je už počiatku svojej umeleckej kariéry neprehliadnuteľným mladým talentom s nezameniteľný rukopisom. Grafik, dizajnér a ilustrátor, absolvoval Ateliér voľnej grafiky a ilustrácie u profesora Dušana Kállaya na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Okrem bohatej voľnej tvorby a množstva úspešných návrhov na dizajnový tovar (čiapky, tričká, plagáty, logá a pod.) je oceňovaným ilustrátorom detských kníh (D. Rušar: Jaro Kriplů, 2011; V. Laurent-Škrabalová: Lapinovci z letiska, 2015).

P1040486Činorodý a dynamický umelec vyvinul jedinečný, štylizovaný, výtvarný jazyk, ktorým zachytáva svoje umelecké projekty a myšlienkové konštrukcie. Je to človek dneška, intenzívne spojený s kultúrnymi aj spoločenskými fenoménmi svojej doby. Jeho grafická, maliarska aj sochárska tvorba je zaujímavou i zábavnou postmodernou zmesou, ktorá sa voľne inšpiruje množstvom osobnostných vplyvov, záujmov, fantázií, čerpajúcich z dejín aj súčasnosti – od Evolúcie, cez kruto-smiešne príbehy o mučení svätcov, Idoly a symboly moci a uctievania, až po hip-hop. Od obrovských „barokových“ anjelov  na fasáde domu v Bratislave (Mariánska ulica), po fixové „rýchlotetovačky“ na telách záujemcov na populárnom hudobnom festivale – Maťátko sa v žiadnom prípade nevyhýba veciam duchovných ani intenzívnej každodennej realite.

P1040490Prvá piešťanská výstava Matúša Maťátka, s letných názvom Žatva, predstavuje viacero koncepčno-tematických línií jeho tvorby, v podobe voľného výberu z rafinovane štylizovaných linorytov a trojrozmerných artefaktov (reliéfov a plastiky).

Silvia Lacková Čúzyová

P1040513P1040502P1040507P1040514

-ad- Článok obsahuje reklamné informácie

Populárne články