Connect with us

Kultúra

Máme republiku! O slovenskej štátnosti s Petrom Weissom

Beseda o knihe Petra Weissa „Máme republiku“ sa bude konať 16. mája o 17.30 h v Mestskej knižnici Piešťany. Spojená bude s autogramiádou a moderovať ju bude redaktorka RTVS Zuzana Belková. Prvá prezentácia knihy bola koncom januára v Bratislave.

Published

on

Reklama

Knihu svojich esejí rozdelil autor do troch častí. Prvá časť „ Politické peripetie o vzniku a vývoja Slovenskej republiky“ hovorí o vzniku a vývoji republiky ako naplnenie štátoprávneho programu Slovenského národného povstania. Autor ponúka čitateľovi, z pozície priameho politického účastníka, vývoj rokov 1989 – 1992. Druhá časť „Štátnosť a jej tradície“ sa venuje vývoju slovenskej štátnosti. Tretiu časť „Slovenská štátnosť a maďarská otázka“ autor venuje zložitosti utvárania vzťahu samostatnej Slovenskej republiky s Maďarskou republikou.

PhDr. Peter Weiss, CSc. (*1952) do verejného života vstúpil účasťou na prvom slobodnom televíznom dialógu s reprezentantmi hnutia Verejnosti proti násiliu 24. novembra 1989. Následne sa stal predsedom Komunistickej strany Slovenska a iniciátorom jej transformácie na stranu sociálnodemokratickej orientácie pod názvom Strana demokratickej ľavice – SDĽ (1990), ktorá bola prijatá do spoločenstva európskych a svetových sociálnodemokratických a socialistických strán. Do roku 1996 bol jej predsedom.

Reklama

Po voľbách v júni 1992 bola SDĽ, pod vedením P. Weissa, druhou najsilnejšou stranou v SR a P. Weiss sa stal prvým podpredsedom Slovenskej národnej rady (SNR). Poslancom SNR a od roku 1993 Národnej rady Slovenskej republiky bol od februára 1990 do septembra 2002. V rokoch 1998 – 2002 bol predsedom Zahraničného výboru NR SR. V roku 2002 vystúpil z SDĽ a bol spoluzakladateľom Sociálnodemokratickej alternatívy – SDA.

Po odchode z aktívnej politiky bol vysokoškolským učiteľom. V rokoch 2009 – 2013 bol veľvyslancom SR v Maďarsku, od roku 2013 do roku 2020 bol veľvyslancom SR v v Českej republike. V súčasnosti je P. Weiss predsedom Občianskeho združenia Inštitút sociálnej demokracie.

Reklama

J. Rais

Populárne články