Connect with us

Kultúra

Maľovanku pri krste vyfarbili

Published

on

Reklama

Prvú maľovanku venovanú mestu Piešťany uviedli do života v Piešťanskom informačnom centre 4. februára. Celé podujatie svojim „divadielkom“ spestrili študenti Katedry bábkovej tvorby VŠMU.

[singlepic id=9463 w=320 h=240 float=left]Toto nevšedné dielo približuje najmenším deťom všetky známe zákutia Piešťan. Keďže je dvojjazyčné, deti sa vďaka nej naučia anglické názvy rôznych budov, stromov, kvetov aj zvierat. Hravou formou spoznajú mesto, precvičia svoje zručnosti pri maľovaní a môžu rozvíjať vlastnú fantáziu.

Reklama

Pri krste sa stretli ilustrátorka Martina Matlovičová, spisovateľ Dušan Dušek, primátor Remo Cicutto a zástupca organizácie ProPolis Viktor Nižňanský, ktorý prišiel s nápadom niečo podobné vytvoriť. Inšpiroval sa počas návštevy USA, kde si všimol, že už škôlkarov vychovávajú v duchu zdravého patriotizmu: „Chceli sme, aby boli deti od malička hrdé na to, že sú z Piešťan.“

Autorka ilustrácií Martina Matlovičová sa pred krstom priznala, že najlepšie sa je kreslili termálne jazierka. Dominanty Piešťan si najprv prišla odfotiť a inšpirovala sa aj knižnou monografiou, ktorá sa jej dostala do rúk.

Reklama

Dušan Dušek všetkým zaprial, aby sa im dobre vymaľovávalo. „My starší sa cez túto maľovanku vraciame do detských čias a pre deti je to určite veľké potešenie, pretože Martina to spravila tak, že každý môže vymaľovávať sám podľa seba.“

[singlepic id=9457 w=320 h=240 float=right]Primátor Remo Cicutto poďakoval všetkým, ktorí sa na vydaní maľovanky podieľali a pripomenul, že málokedy nás napadne vytvoriť niečo také jednoduché a zároveň dôvtipné.

Nasledoval krst, pri ktorom každý zo spomínaných pánov dostal fixku, ktorou niečo v maľovanke vyfarbil.

[nggallery id=451]

Populárne články