Connect with us

Kultúra

„Majster“ Polívka opäť ukáže svoj formát v Pro dámu na balkoně

Published

on

Reklama

Bolek Polívka sa opäť zažiari ako večný lovec ženských sŕdc vo svojom autorskom predstavení Pro dámu na balkoně, ktoré sa koná v rámci Piešťanského rendezvous v utorok 27. októbra o 19,00 h v Dome umenia. 

Komédiu plnú neobvyklých situácií, gagov, dialógov a rekvizít, uvádza divadlo, nesúce autorovo meno, na českých a slovenských scénach už 16 rokov. Ani dnes však nestráca predstavenie Pro dámu na balkoně, na svojej aktuálnosti, čím dokazuje, že humor je nestárnuci. A geniálny herec Bolek Polívka v ňom rozohráva  opäť divadlo európskeho formátu .

Reklama

Účinkujú: Boleslav Polívka, Jaromír Barin Tichý, Jiří Fretti Pfeifer, Luděk Horáček, Milan Král

Celé svoje snaženie a úsilie venuje Majster ( ako si nehranou skromnosťou nechá hovoriť Bolek Polívka) dáme na balkóne. Dáme, ktorá sa ani neobťažuje prísť sa pozrieť. Dáme, ktorú ani diváci nevidia. Ale ak by náhodou prišla, musí to byť dokonalé, aby – nespokojná – zasa hneď nezmizla.

Reklama

V celom predstavení sledujeme metaforu života jedného muža. Od detstva až do smrti je sprevádzaný rôznymi motívmi: od motýľov až po balóniky. Tieto motívy slúžia nielen ako metafora životných etáp, stávajú sa z nich umelecké predmety.

phoca_thumb_l_prodamu2Nenásilne a prirodzene pôsobí prechod z deja hry do prestávky a späť z prestávky do hry. Keď sa Majster vyplače do vankúša ( lebo jeho dáma stále ešte neprišla) je vankúš vyžmýkaný, Barin a Fretti začnú slzy stáčať do fľaštičiek a predávať po dvadsiatich korunách ako „Umělcovy slzy“. Určite nie sú o nič falošnejšie ako slzy Panny Márie predávané kresťanskými podvodníkmi v Lurdoch necelých 2000 rokov po Máriinej smrti. Predávaním Majstrových sĺz, preliatych nad nenaplnenou láskou k dáme na balkóne, prejde prvá časť predstavenia plynule do prestávky. Diváci sa dohadujú, kto si slzy kúpi, pomocníci ich povzbudzujú.

V hre vidíme, že všetok nábytok na scéne je naklonený smerom k divákovi. I tento motív je prekvapivo rozvinutý v druhej časti hry. A balóniky celé predstavenie symbolicky ukončia v jednej veľkej a pôsobivej metafore smrti.

https://youtu.be/t1O-Shc7A_U

Zdroj: www.domumenia-piestany.sk

Populárne články