Connect with us

Kultúra

Lúčnica ukáže ako Vetrík veje

Published

on

Reklama

Dom umenia Piešťany  pripravil pre priaznivcov folklóru  na  sobotu 30.8.2014 o 19.oo h spoločné vystúpenie ľudovej hudby a speváckej skupiny Lúčnice v novom programe Vetrík veje.

Jednotlivé úpravy ľudových piesní a melódií spracovali členovia ľudovej hudby Lúčnice Vladimír Homola a Peter Parničan a na spoluprácu si prizvali aj hostí, osvedčených autorov – Štefana Molotu, Jána Grénera, Stanislava Palúcha, Petra Michaloviča, s ktorými úspešne spolupracovali už pri projektoch v minulosti. Pri tvorbe dramaturgie bol dôraz kladený na výber hudobných tém a piesní tých regiónov, ktoré v Lúčnici ešte v takomto obsadení neboli spracované, alebo doteraz nemali ani v tanečno-hudobných programoch výraznejšie zastúpenie. Ide najmä o Záhorie, Kysuce, Hont, Liptov, Gemer a časť Zemplína.

Reklama

Tisk

Zvukovo farebné je aj inštrumentálne obsadenie orchestra, ktorého šiesti hudobníci popri svojich hlavných  hudobných nástrojoch hrajú aj na píšťalky, bicie a dokonca v niektorých skladbách aj spievajú spolu s dievčenskou speváckou skupinou. Táto variabilnosť akcentuje originálnu rôznorodosť a navodzuje zmeny pocitov a nálad pre poslucháča, ktorý tak môže vychutnať každý detail kompozične prepracovaných a technicky náročných hudobných spracovaní. Popri inštrumentálne i vokálne virtuóznych skladbách, kde zvukovo dominujú vypäté husľové sóla primáša, sú do programu zaradené i nádherné balady, piesne so silným melodickým nábojom, vokálne číslo sprevádzané zvukom píšťalky, či efektné cimbalové sólo. Ambíciou tohto programu je predstaviť divákom bohatstvo slovenskej tradičnej kultúry a široké možnosti jej variabilného hudobného a vokálneho spracovania. Historicky prvé samostatné vystúpenie ľudovej hudby a speváckej skupiny Lúčnice a nevyčerpateľné bohatstvo slovenského folklóru sú na to jedinečnou príležitosťou.

Reklama

Umelecký súbor Lúčnica a Dom umenia Piešťany pozýva v sobotu 30. 8. 2014 na nový program

VETRÍK VEJE

Účinkuje: Ľudová hudba a spevácka skupina Umeleckého súboru Lúčnica

Umelecký vedúci : Martin Sleziak

Vstupné: 10 €

(DU)

REKLAMA
MONKEY

Populárne články