Connect with us

Kultúra

Lúčnica sa usadila v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Do posledného miesta vypredaný Dom umenia je dôkazom toho, že svetoznámy umelecký súbor má v našom meste množstvo priaznivcov. Nie vždy sú to však iba domáci, z publika sa pred začiatkom ozývala aj nemčina a angličtina.

MP 05-27-14 109465

Reklama

Možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo prišlo k naštartovaniu užšej spolupráce. Od 1. januára 2014 je Dom umenia vysunutým pracoviskom umeleckého súboru Lúčnica. Gala program, ktorému vypredané hľadisko tlieskalo v utorok 27. mája, bol jedným z prvých spoločných projektov.

O jeho umelecké vedenie, réžiu aj dramaturgiu sa postaral prof. Štefan Nosáľ. V troch programových blokoch sa predstavili tri zložky súboru – spevácky zbor, ľudová hudba so speváckou skupinou a tanečný súbor.

Reklama

V úvode zneli Staroslovanský otčenáš, ale aj tradičný černošský spirituál. Ľudová hudba pod vedením Martina Sleziaka zahrala napríklad Čardáše z Abova a samozrejme sprevádzala aj tanečný súbor. Návštevníci Domu umenia videli v jeho podaní napríklad lyrický obradný tanec Vitaj, Jar od dvojice autorov Štefan Nosáľ a Svetozár Stračina.

Ak ste program Lúčnica Gala nestihli, pozrite si našu fotogalériu. Príležitostí vidieť umelecký súbor v Piešťanoch však teraz bude viac.

(mp)

Populárne články