Connect with us

Kultúra

Lucia Gardin: Fotiť som začala vďaka Fellinimu a Jakubiskovi

Published

on

Reklama

Portrétuje hviezdy filmového plátna aj robotníkov. V každom však podľa vlastných slov hľadá predovšetkým človeka. Ten je objektom jej záujmu. Lucia Gardin besedovala s milovníkmi fotografie v Dome umenia. Jej portréty tam nájdete do 7. marca.

MP 02-26-14 106607

Reklama

„Maťo Mináč prišiel do Ríma točiť medailón o Jurajovi Jakubiskovi,“ spomína na svoje fotografické začiatky Lucia Gardin, ktorá sa narodila v slovensko-talianskej rodine. Jej mama sa s Jakubiskom poznala ešte zo študentských čias a tak sa začínajúca fotografka dostala až na filmový pľac Federica Felliniho. Jeho priateľstvu so známym slovenským režisérom bol dokument Mateja Mináča venovaný.

„Mala som tam svoju Minoltu a oni ma poprosili, aby som toto stretnutie nafotila. Keď som skončila, zistila som, že ma to napĺňa a je mi to veľmi blízke. S fotkami boli spokojní, tak som si povedala, prečo nie?“

Reklama

Krátko potom začala Lucia Gardin študovať na fotografickej škole a vybrala sa na svoj prvý filmový festival. V Benátkach nechcela fotiť filmové hviezdy na červenom koberci. Jej cieľom bolo odhaliť prostredníctvom portrétov ich vnútro.

Odvtedy jej pózovali Geraldine Chaplin, Enio Morricone, Roman Polanski a mnohí ďalší. „Stretnúť sa s hercom alebo režisérom a urobiť portrét, ktorý ponúka nejakú emóciu je veľmi namáhavé. K hviezdam sa dá totiž iba ťažko dostať a potom je na portrétovanie málo času, nedá sa vytvoriť vzťah,“ hovorí Lucia Gardi.

Ak by mala vybrať fotografiu, ku ktorej má špeciálny vzťah, ukázala by na portrét Heatha Ledgera. Krátko po ich stretnutí tento talentovaný herec tragicky zahynul.

Iným druhom fotografie Lucia Gardin venuje len výnimočne. Urobila však knihu o robotníkoch vo fabrikách, o ktorej hovorí: „Zaujíma ma človek, nemusí to byť herec alebo režisér. V každom bez rozdielu hľadám toho človeka.“

Výber jej najlepších portrétov slávnych osobností si môžete pozrieť v piešťanskom Dome umenia do 7. marca.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články