Connect with us

Kultúra

Lodenicou sa budú niesť šansóny

Published

on

Reklama

V sobotu 9. júla o 20.00 h sa na Lodenici predstaví speváčka Zdenka Trvalcová a jej skupiny Voilà. Aj keď je Zdenka muzikálová speváčka, znieť budú šansóny okorenené retrom, jazzom i klezmerom.

[singlepic id=16180 w=320 h=240 float=left]Inšpiráciou tejto hudobnej formácie sú tradičné francúzske šanzóny ( Edith Piaf , Lucienne Delyle..), ale aj novšie skladby v originálnych úpravách, napr. Voyage, voyage, Ella, Elle l’a… Na tradíciu francúzskych šansónov nadväzuje aj vlastná tvorba kapely Voilà. Výsledkom je koncertný program, ktorý v sebe nesie prvky retra, jazzu i klezmeru.

Reklama

Skupina Voilà vznikla v roku 2010 a za svoj krátky čas pôsobenia absolvovala celú radu koncertov a vystúpení v Čechách i na Slovensku. Sú pravidelnými hosťami pražských kaviarní Černá labuť a Café Sladkovsky, a takisto sa pravidelne zúčastňujú programu „Barování se Sandrou Novákovou“ v Malostranskej besede a v Lucerne. Obsadenie kapely Voilà – Zdenka Trvalcová (spev), Michal Mihok (akordeon), Ester Godovská (piano) a Vlado Micenko (kontrabas).

[youtube width=“522″ height=“320″]http://www.youtube.com/watch?v=iuJPraloQow[/youtube]

Reklama

[youtube width=“522″ height=“320″]http://www.youtube.com/watch?v=b8eksKqBzH8[/youtube]

Zdenka Trvalcová pochádza zo Žarnovice. Nádherné hory, kopce, príroda a prostredie sa premietli do jej lásky k ľudovým piesňam a hlavne k trávniciam. Spievať začala v detstve, v Bratislave vyštudovala klasický spev, štúdiu muzikálu sa venovala v Prahe, od roku 2002 účinkuje v pražských muzikálových divadlách od roku 2002 tiež stvárňuje hlavnú postavu v predstavení ´Edith Piaf, vrabčák z předměstí´, ktoré sa hrá dodnes. „Úloha Edith Piaf zásadne zasiahla do môjho života, nielen šansónami a hudbou, ale aj jazykom. Začala som sa venovať francúzštine a stala sa zo mňa nadšená frankofónka,“ hovorí Zdenka. Momentálne sa venuje francúzskym šansónom v rôznych zoskupeniach. Zamilovala si i svet argentínskeho tanga, hlavne tvorbu Astora Piazzolu, ktorú ma vo svojom repertuári. Autorský projekt hokiko vytvorila so svojou spriaznenou dušou Francescou. Piesne, ktoré spolu skladajú, vychádzajú z veľkej miery z improvizácií, z hry hlasom pod vplyvom rôznych hudobných žánrov-nežánrov. Spolupracujú s dj Jannisom, akordeonistom Michalom Šťulíkom a ďalšími skvelými hudobníkmi. Miluje umenie, tanec, fotografovanie, vytváranie filmov a videoklipov, cestovanie. „Mám veľmi rada jazyky, nielen ten slovenský, ale hovorím a spievam po česky, taliansky, francúzsky, anglicky…,“ povedala Zdenka Trvalcová.

Ešte jedno video z muzikálového účinkovania Zdenky Trvalcovej. Pieseň z českého muzikálu ,,Baron prášil“.

[youtube width=“522″ height=“320″]http://www.youtube.com/watch?v=hZRB-hdj0zs[/youtube]

Autor: pr

REKLAMA

Populárne články