Connect with us

Kultúra

Lodenica zažila jedno z najlepších vystúpení Františka Nedvěda

Published

on

Reklama

Finálový deň Lodenice otvoril na hlavnej scéne koncert Jaroslava Samsona Lenka a jeho party spolu s kapelou Hop Trop. Každou minútou sa areál viditeľne zapĺňal. Sobotný program bol totiž nabitý hviezdami a obloha bola bez jediného mraku, čo skalní fanúšikovia pri spomienke na minuloročné pravidelne upršané dni veľmi ocenili.

Vôňu slivovice a tvrdý rockový folklór so sebou po šestnástej hodine priniesla na pódium moravská kapela Fleret. Na Lodenici vystupovali už viac krát, tentokrát to však bolo bez vizovickej kráľovnej Jarmily Šulákovej. Po Zafúkanom a Galánečke sa už na pódiu [singlepic id=46625 w=320 h=240 float=left]ladili dve jemné ženy a excelentné hudobníčky zároveň. Lenka Filipová do Piešťan pricestovala so svojou devätnásťročnou dcérou Lenkou, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Lenny. Lenny hudobne sprevádzala svoju mamu hrou na klávesy, ale predstavila aj dve vlastné piesne.

Reklama

Po koncerte nám Lenny v rozhovore prezradila, ako sa jej s mamou, slávnou gitaristkou, spolupracuje. „Lenka je moja šéfka, vyrastala som na jej hudbe a mám k nej veľký rešpekt. Zároveň je však mojou mamou, takže ten vzťah je obohatený z dvoch strán. Ak sa náhodou stane, že máme nejakú súkromnú nezhodu, práve spoločnou prácou ju dokážeme vyriešiť. Musím však povedať, že obidve sme pozitívne povahy, uvedomujeme si, že existujú skutočné problémy a trápenia, ktoré musia ľudia riešiť, takže nad malichernosti sa dokážeme bez problémov povzniesť.“

Po viacročnej prestávke boli hosťami festivalu hudobníci zo skupiny Spirituál kvintet. Kapela pôsobí na hudobnej scéne už viac ako päťdesiat rokov, preto prirodzene pôvodnú zostavu kapely vystriedalo niekoľko nových tvárí. Jiří Tichota, umelecký vedúci súboru, svojim typickým intelektuálnym humorom uviedol každú z prezentovaných piesní a zaspomínal na minulosť i jednotlivých už nežijúcich členov skupiny.

Reklama

[singlepic id=46633 w=320 h=240 float=right]Nad areálom sa začalo stmievať, keď prvú pieseň odohral František Nedvěd spolu so zoskupením Tiebreak, ktoré tvorili minulí členovia kapiel oboch bratov Nedvědov. Priestor pod pódiom sa zaplnil do posledného miesta, v niektorých úsekoch takmer aj do dvoch úrovní. Každý si chcel zaspievať a priblížiť sa čo najviac do centra atmosféry.

Z viacerých strán od divákov zaznievalo, že ide o jedno z najlepších vystúpení Františka Nedvěda v Piešťanoch, čo sám interpret potvrdil v zákulisí po skončení koncertu. „Dnes je to pre mňa veľmi dobrý pocit, atmosféra bola neskutočná, ľudia spievali, takže osobne som veľmi spokojný. Každá pochvala, a dnešné reakcie takou pochvalou boli, je pre mňa a členov kapely obrovským zadosťučinením, ktoré si vážime. Už dnes sa teším na ďalší ročník, čo je určitý prísľub, že budúci rok sa chcem na Lodenici znovu so všetkými stretnúť.“

Záverečné dva koncerty na Lodenici patrili novým českým hudobným esám. Tomáš Klus, napriek tomu, že sa profesionálne hudbe [singlepic id=46638 w=320 h=240 float=left]venuje len šesť rokov, tento rok v ankete Zlatý slávik prekonal majstra Gotta a prevzal jeho dlhoročné umiestnenie na prvej priečke ankety. Interpret si koncert si užíval a dav jeho fanúšikov burácal. Aneta Langerová, tiež držiteľka ocenenia Český slávik 2005, na Lodenici vystúpila po prvý krát. Dav divákov sa nerozchádzal a tak si tí, čo vydržali až do konca, vychutnali vystúpenie hudobníčky s magickým hlasom a veľkým talentom.

A hodnotenie na záver? 15. ročník festivalu Lodenica zatvoril svoje brány. Hlavným predpokladom úspechu bolo počasie, ktoré bez pár minútových dažďových prehánok nesklamalo. Najväčším pozitívom boli tri dni s bohatým programom, s obsadením veľkých country a folkových osobností i s vystúpením spevákov, ktoré síce do žánru úplne nespadajú, ale obohatili festival o ďalší rozmer. Kladne hodnotené boli už tradičné dve vedľajšie scény, kde sa prezentovali mladé nádejné talenty a sprievodný program s možnosťami vyžitia pre deti i dospelých. Opomenúť nesmieme ani rozširujúcu sa paletu občerstvenia o vegetariánske jedlá, ovocie a niekoľko druhov káv i čajov. Boli aj negatíva, napríklad zúženie priestoru arény pre divákov a menej lavičiek. Možno však budú pre organizátorov poučením do ďalších rokov.

Lodenica je fenomén. Nie je typickým komerčným festivalom a dúfajme, že sa ním ani nikdy nestane. Dobrá hudba, príjemná atmosféra a veľa kamarátov, ktorí sa z mnohých končín Slovenska a Česka stretnú práve len na Lodenici. Takže ďakujeme a tešíme sa o rok, ahoj.

[nggallery id=2473]

Foto: Tomáš Niščák

[nggallery id=2476]

Foto: Mário Petlák

Autor: Petra Adamcová

Populárne články