Connect with us

Kultúra

Lodenica by sa Michalovi Tučnému páčila

Published

on

Reklama

Vo štvrtok 29. augusta sa v piešťanskom kempe začal jubilejný 15. ročník festivalu country hudby, Lodenica 2013. Po úvodnej festivalovej zvučke otvorila hlavný program o osemnástej hodine kapela Neznámi.

[singlepic id=46490 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Zoskupenie patrí už medzi takmer pravidelných účinkujúcich festivalu a počas svojho 14 ročného pôsobenia sa môžu popýšiť viacerými hudobnými oceneniami (1. miesto na Stodole Michala Tučného 2010 či 1. miesto na Country mlyne 2002). Po prvý krát vystúpila na festivale country – rocková formácia Pozdní sběr. Ako sa vyjadril frontman kapely Jiří Pařez „keďže sme všetci z južnej Moravy, ktorá je známa ako vinárska oblasť a víno máme veľmi radi, vymysleli sme jedného dňa pri popíjaní v sklípku tento trochu poetický názov nášho zoskupenia.“ Zaujímavosťou je, že v kapele pôsobia aktívni i bývalí členovia viacerých známych zoskupení, napríklad Roman Horký z Kamelotu či Karel Macálka z Rangers.

Reklama

Nasledoval koncert Bukasového masívu a hudobnej stálice Taxmeni. Taxmeni pôsobia na hudobnej scéne už viac ako päť desaťročí a klasickú country hudbu obohatili o tzv. military – country štýl. Po hodinovom vystúpení sa kapela rozlúčila s divákmi, ale len na niekoľko minút.

Po nazvučení pokračovala časť programu venovaná spevákovi Michalovi Tučnému. V rámci spomienky na túto hviezdu československej country scény sa na pódiu vystriedali viacerí kolegovia a kamaráti Michala Tučného. Jeho najväčšie hity zazneli v podaní Tomáša Linku, Alana Mikušeka, Vráťu Vyskočila, Jaroslava Samsona Lenka a iných.

Bonusom bolo vystúpenie spevákovej dcéry Míšy Tučnej, ktorá si na otca zaspomínala aj v našom rozhovore: „To, že je časť programu venovaná spomienke na otca ma veľmi teší, dojíma i zaväzuje zároveň. Veľa sme spolu prežili, spájal nás rovnaký zmysel pre humor a často sme si porozumeli aj bez slov. Verím, že by bol otec dnes rád, keby videl piešťanskú lodenicu, tú masu ľudí, ktorá túto hudbu miluje. On už totiž veľa festivalov nestihol, boli ešte len v začiatkoch. Pamätám si, že účinkoval na festivale Zahrada, a bol neskutočne unesený, ako ho ľudia prijali a aká je tam atmosféra. Dnes to však vidí zhora a je tu spolu s nami.“

Spomienku na Michala Tučného symbolicky ukončil hit Tam, u nebeských bran, ktorú si zaspievali všetci spoločne. Na záver prvého festivalového dňa bol pripravený country bál v podaní piešťanskej country kapely Rovers, ktorej hudobné nástroje sa ozývali až do skorých ranných hodín.

Text: Petra Adamcová

[nggallery id=2469]

Foto: Mário Petlák

[nggallery id=2471]

Foto: Tominoo.com

Populárne články