Connect with us

Kultúra

Kursalon spomínal na Havlovú aj koncertom Sylvie Krobovej

Published

on

Reklama

Pri príležitosti 20. výročia založenia Výboru dobré vůle, otvorili 2. marca v Kursalone výstavu fotografií Oľgy Havlovej.

[singlepic id=26347 w=320 h=240 float=right]Prezidentova manželka organizáciu v roku 1992 založila. Počas svojho pôsobenia v nej sa stretávala s ľuďmi, ktorým poskytovala charitatívnu pomoc. Fotografie z týchto stretnutí sú vystavené v Kursalone.

Reklama

„Touto výstavou sme chceli pripomenúť osobnosť Oľgy Havlovej. Otvorili sme archív, ale zistili sme, že fotografií nie je veľa lebo sa nerada fotila. O pomoc sme preto požiadali aj ČTK a ďalších fotografov,“ povedala Monika Granja z Výboru dobré vůle.

[singlepic id=26351 w=320 h=240 float=right]Súčasťou vernisáže bolo vystúpenie českej speváčky a hudobníčky Sylvie Krobovej, ktorá vyrastala v prostredí disentu a s Havlovcami sa poznala. Na Hrádečku zažila rôzne happeningy i nahrávanie Pašií v podaní legendárnych The Plastic People of the Universe.

Reklama

„Bol to tak farebný svet, že to človeka posilňovalo. Úžasná bola slobodomyseľnosť ľudí v spoločnosti, ktorá slobodná nebola. Mali neskutočný optimizmus aj keď veľa rokov sedeli,“ zaspomínala na časy strávené na Hrádečku Sylvie Krobová.

Dcéra režiséra Andreja Kroba sa aj vďaka ľuďom okolo Havlovcov stala hudobníčkou. „Na Hrádečku bol taký úžasný stôl, na ktorom som mala prvé vystúpenia. Zobrala som švihadlo a spievala. Stôl bol moje pódium.“

Havlov odkaz podľa jej slov rezonoval najmä v období jeho smrti: „My sme mali pocit, že Vašek by si to ani neprial. Ale rýchlo sa na všetko zabudlo. A príde mi to ľúto, pretože to je jedna z našich najväčších osobností.“

Sylvie Krobová sa v Kursalone predstavila komorným vystúpením spolu s Jiřím Reidingerom. Svoju hudbu označila za melancholickú: „Sú to také obrazy, maľby s hudbou, ktorú si zložím. Nie som nijako konkrétna, pretože nie som pesničkárka.“

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=VOkZsvczyqc[/youtube]

[nggallery id=1463]

Text, foto a video: Martin Palkovič

Populárne články