Connect with us

Kultúra

Kúpeľný ostrov obsadia remeselníci, prídu aj z Číny

Published

on

Reklama

Tradície takmer desiatky národov môžu opäť spoznať návštevníci a obyvatelia Piešťan, ktorí počas  nasledujúceho víkendu (18. – 20. mája) zavítajú na Kúpeľný ostrov. Svoje stánky si tam rozloží až 160 remeselníkov z Česka, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Číny, Srbska a Švédska.

[singlepic id=13842 w=320 h=240 float=left]„Úspešným priebehom predchádzajúcich troch ročníkov sa z podujatia stala tradícia, ktorú každoročne navštevuje stále viac návštevníkov a zo strany remeselníkov zaujala pevné miesto v ich kalendári podujatí,“ hovoria o Tradičných umeleckých remeslách organizátori. Pri výbere zúčastnených remeselníkov je podľa ich slov podmienkou nielen široké spektrum remesiel, ale aj ich vlastnoručné predvádzanie, prezentácia v krojoch a podobne.

Reklama

Ani tento raz nebudú chýbať chránené dielne a Domovy sociálnych služieb. A návštevníci si budú môcť niektoré remeslá dokonca vyskúšať. Pripravené sú tvorivé dielne – maľovanie, točenie na kruhu, figurálna tvorba, výroba košíkov, kováčska práca. Každý remeselník bude pritom predvádzať svoje remeslo priamo v stánku.

Program začne už v piatok 18. mája, kedy do Piešťan dorazia prví remeselníci a rozložia si svoje stánky. V sobotu 19. mája už budú na návštevníkov pripravení od 9.00 h. Kultúrny program sa začne o 10.30 v hudobnom pavilóne Harmony vystúpením súboru Verešvaran. V ten deň ešte spríjemnia atmosféru aj spevácka skupina Tupenské parádnice, súbor Javory a Liesky z Badína a cimbalová muzika Strýci zo Strání na Morave. V nedeľu o 15.00 h poteší nielen najmenších Stražanovo bábkové divadlo.

Reklama

Takto to na Tradičných umeleckých remeslách vyzeralo vlani:

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=mCdNSPucizE[/youtube]

[nggallery id=743]

Text: Martin Palkovič Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články