Connect with us

Kultúra

Kultúrnou osobnosťou roka je Michal Staško, počinom Mramorový palác

Published

on

Reklama

Rozhodli o tom členovia kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva. Ceny primátora budú odovzdané v marci.

[singlepic id=36568 w=320 h=240 float=right]Piešťanská samospráva každoročne oceňuje osobnosti pracujúce v oblasti kultúry, sociálnych vecí životného prostredia aj športu. Zápisnica kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva bola zverejnená včera. Vyplýva z nej, že členovia komisie odporučili primátorovi oceniť dizajnéra Michala Staška, ktorý sa tane Kultúrnou osobnosťou roka 2013. Nemecký spisovateľ Kay Zeisberg si prevezme cenu Kultúrny počin roka 2013.

Reklama

Michal Staško zaznamenal v uplynulom roku hneď niekoľko úspechov. Ako prvý Slovák sa stal držiteľom Red Dot Award, významnej medzinárodnej ceny za produktový dizajnu. Neskôr mu udelili Krištáľové krídlo, ktoré má poukázať na výsledky tvorivej práce najúspešnejších osobností našej krajiny. Tieto dve ocenenia boli podľa členov komisie dôvodom, aby sa Michal Staško stal aj Kultúnrou osobnosťou roka 2013.

„Som veľmi rád, že toto ocenenie prichádza v čase, keď sa pripravuje výstava absolventov Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, ktorá okrem mňa vypustila do sveta veľa talentov. Aj tejto umeleckej škole patrí toto milé ocenenie,“ reagoval úspešný dizajnér.

Reklama

[singlepic id=35743 w=320 h=240 float=left]Autorom Kultúrneho počinu roka 2013 je Kay Zeisberg. Nemeckému spisovateľovi pri návšteve Piešťan učaroval príbeh rodiny Winterovcov. Svoju prvú knihu Mramorový palác venoval Ľudovítovi Winterovi a v týchto dňoch dokončuje druhú, venovanú jeho bratovi Imrichovi.

„V podobe ceny za kultúru dostávam od mesta Piešťany späť kúsok z tej veľkej lásky, ktorú som voči nemu od prvého okamihu prejavil,“ reagoval na správu o ocenení Kay Zeisberg a dodal: „Moja literárna práca o obdivuhodnej rodine Winterovcov sa niesla i nesie v tom zmysle, že podnikateľský duch, otvorenosť voči svetu, povedomie o tradíciách, kritické myslenie a zodpovednosť za budúcnosť patria k sebe. A v týchto celosvetovo slávnych slovenských liečebných kúpeľoch majú tieto pojmy svoju živú a hrejivú domovinu.“

Text: Martin Palkovič, Foto: mp/th

Populárne články