Connect with us

Kultúra

Komentovaná prehliadka Domu umenia sa stretla s obrovským záujmom

Published

on

Reklama

Architektky Eva Rohoňová a Lívia Gažová pripravili v úzkej spolupráci s Editou Bjeloševičovou architekTÚRU, ktorá návštevníkom odkryla zákutia Domu umenia. Komentovaná prehliadka počas festivalu Cinematik sa stretla s obrovským záujmom zo strany verejnosti, ktorá rýchlo naplnila plánovanú kapacitu a tak sa k pôvodnému termínu rozhodli organizátorky pridať ďalší. Počas prehliadok 14. a 16. septembra sa účastníci dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o brutalistickej stavbe, ktorej dominujú pohľadový betón, sklo a červené, mobilné i pevné plochy a tvary, ale dostali sa aj do inak neprístupného zákulisia. 

Reklama

„Záujem o prehliadku bol prekvapivo veľký. Najprv sme pre Cinematik pripravili len jednu prehliadku vo štvrtok, ktorá bola z priestorových možností limitovaná na 25 ľudí. Nakoniec prišlo aj tak veľa ľudí bez registrácie. Pridali sme ďalší termín v sobotu a naplnil sa aj ten. Podľa počtu registrácií môžem povedať, že by sme mohli urobiť ešte niekoľko ďalších prehliadok. To nás veľmi teší. Prehliadky sme začali robiť ako reakciu na to, že sme zistili, že ľudia architektúru Domu umenia nevedia oceniť, aj keď je to jedna z najlepších moderných stavieb na Slovensku. Stretli sme sa s názormi, že Dom umenia je panelák alebo, že je surový a monštrózny. Nie je to tak, aj keď uznávam, že tomuto dielu je nutné porozumieť. K určitej osvete v tomto smere majú viesť aj naše prehliadky. Prehliadky robíme s deťmi, ale tento raz sme ich otvorili aj pre hostí na Cinematiku. Prekvapilo nás, že ju navštívilo aj toľko Piešťancov,“ povedala k architekTÚRE Lívia Gažová.

Reklama

Návštevníkov prehliadky čakali pracovné listy, ktoré vznikli v spolupráci s talentovanou piešťanskou umelkyňou Alicou Kucharovič. Ak vás zaujímajú piešťanské stavby a chcete sa o nich dozvedieť viac, rozhodne si do kalendára poznačte sobotu 30. septembra, kedy do Piešťan vďaka Lívii Gažovej a Eve Rohoňovej opäť zavíta Deň architektúry.

„S Evou Rohoňovou chystáme ako každý rok komentovanú prehliadku architektúry na bicykloch. Tematicky bude venovaná histórii bývania v Piešťanoch. Konať sa bude v sobotu 30. septembra a následne v nedeľu pripravujeme workshop pre deti v Elektrárni Piešťany. Deti sa budú hrať na domy, za domy sa môžu prezliecť a na vlastnej koži zažiť rôzne typy bývania,“ dopĺňa informácie o pripravovanom Dni architektúry Lívia Gažová.

-lt/Zdroj: Dom umenia/Foto: Andrej Sarvaš-

Populárne články