Connect with us

Kultúra

Knit-café alebo schôdzka s ihlicami a klbkami

Published

on

Reklama

Zoznam knit-cafè sa pomaly začína napĺňať aj na Slovensku: kult ihlíc, vlny a kávičkovania v jednom, sa rozrastá po celom svete rýchlosťou svetla. “Vlnový vírus” napadá čoraz viac ľudí a vytvára nielen krásne ručné výrobky, ale aj nové priateľstvá. Podobnú aktivitu nájdete aj u nás v Piešťanoch, nadšenci Vlnohrania sa stretávajú v komunitnom centre ŽiWell a pozvánky na ne prinášajú aj PNky. Ďalšia stretávka sa uskutoční už zajtra…

11002601_561028004000328_6380020894905506509_n

Reklama

REKLAMA

banner-marec01

Reklama

V posledných rokoch sa móda knit-cafè rýchlo šíri, a to aj vďaka tomu, že je cenovo dostupná pre každého. Jedná sa o skutočný fenomén, ktorý už existuje vo väčšine krajín, a ktorý sa potupne dostáva aj na Slovensko.  Knit-cafè – miesta ako obchodíky s kreatívnym materiálom, galantérie, kaviarne či reštaurácie, kde sa ľudia stretávajú, aby spoločne štrikovali, háčkovali a tvorili z klbiek vlny. Ide o moderné kluby, ktoré rozvíjajú pomaly sa vytrácajúce remeslo našich babičiek. Tieto kluby navštevujú tak ženy, ako aj muži. Každý sa môže zaučiť do tajov používania ihlíc či háčika, zlepšiť sa v daných technikách alebo jednoducho v príjemnej spoločnosti vykonávať svoju záľubu, ktorá všetkých zúčastnených spája.

 10527503_566020980167697_4877192601100468875_n

Prvý “pletací bar“, označujúci sa v angličtine názvom knit-cafè, sa zrodil v Los Angeles, ako nápad mladej karieristky. Jedného dňa rozhodla opustiť stres na pracovnom poli a venovať svoj čas štrikovaniu. Odvety vlnová mánia ovládla ženy po celom svete.  Americká umelkyňa Magda Sayeg založila skupinu Knitta Please, ktorá oživuje svetové metropoly farebnými pletenými výtvormi.

Zorganizovať knit-cafè je naozaj jednoduché. Vďaka sociálnym sieťam a blogom sa knit-mánia šíri po celom internete, a tak sa všetci milovníci klbiek môžu dať dohromady a dohodnúť sa, kde a kedy sa stretnú. Mnohé mestá a miesta už poskytli priestor na pravidelné stretnutia knit-caferov a ich tvorbe. V nich sa v rovnakom čase “pracuje“, ako aj zabáva.

V Anglicku je množstvo internetových stránok, ktoré pomáhajú vlnošialenocom zostať v kontakte s ich lokálnym klubom. Na stránke Stitch ‚n Bitch nájdete zoznam knit-cafè nachádzajúcich sa po celom svete (Praha: http://www.stitchnbitchprague.com/), existujú tam dve národné knitting organizácie (UK Hand Knitting Association aKnitting & Crochet Guild), či Deň verejného pletenia, ktorý zastrešuje najväčší pletací anglický klub Rowan Yarns runs club so 4 000 členmi. Štrikovaniu podľahli dokonca aj známe osobnosti ako Julia Roberts, Kate Moss, Cameron Diaz či dokonca Russell Crowe!

Niektoré zaujímavé knit-cafè:

Madrid: http://madridknits.blogspot.sk/, Oslo:http://osloknitting.blogspot.sk/, Taliansko: http://www.do-knit-yourself.com/elenco%20knitcafe.html

Zúčastniť sa knit-cafè je veľmi jednoduché. Stačí sa prihlásiť na blogu alebo v skupine na sociálnych sieťach. Ponúkne vám to možnosť sa kontaktovať so všetkými, ktorí zdielajú vašu vášeň k ihliciam či háčiku, dozvedieť sa o termínoch stretnutí a prihlásiť sa.

Po tom, čo urobíte toto všetko, stačí sa vyzbrojiť ihlicami a klbkami vlny. Často krát je knit-cafè organizované v reálnych domácnostiach a reálnych obývačkách. Každý prinesie niečo dobré na zahryznutie, prečítate si časopisy, vymeníte si materiál na štrikovanie. Stretnutia sú otvorené naozaj všetkým. Účastníci sa môžu naučiť novému hobby a dostať cenné rady úplne zdarma. Dochádza k tvorivej výmene nápadov, výtvorov, vlny a úsmevov J.

Či už máte skúsenosti, alebo ste úplne neskúsený umelec – knit-cafè skutočne ponúka príležitosť všetkým, ktorí majú radi handmade a chcú vstúpiť do tohto kreatívneho sveta. Stačí jednoducho nadviazať prvý kontakt a s plynúcim časom uvidíte svoju záľubu rásť a zveľaďovať sa.

My vás na jedno príjemné knit-cafè pozývame – už zajtra, v utorok 17. marca o 18,00 h v klube ŽiWell.

Poďme sa spolu vlnohrať! Pre všetky šikovné ručičky, ktoré radi štrikujú, háčkujú, tvoria pri šálke dobrého čaju a v príjemnej spoločnosti naladenej na rovnakú vlnu! Žiwellné vlnohranie na štýl knitcaffe! Prineste si vlastný háčik, ihlice, vlnu, nedokončené ponožky,…. A pohodovú náladičku!

Text: E. Hesková, foto: FB ŽiWell

Populárne články