Connect with us

Kultúra

Knihu pokrstili pod najväčším platanom v regióne

Published

on

Reklama

Slovenskí krajinní architekti sa v piatok 29. mája stretli v Piešťanoch za hotelom Thermia, aby v príjemnom tieni pod obrovským platanom pokrstili knihu s názvom Záhradná a krajinná architektúra na Slovensku. Publikácia obsahuje súbor tridsiatich troch profilov tvorcov záhradných a parkových úprav spolu s fotografiami najlepších realizácií. K autorom, ktorí boli zaradení do výberu, patria i miestne architektky Eva Wernerová a Soňa Švecová.

IMG_2086_resize

Reklama

Tridsiatich troch autorov počas krstu predstavoval rovnaký počet lampiónov rozložených na zemi, symbolizujúcich zrelé jablká. Knihu pokrstil predseda Slovenskej komory architektov Imrich Pleidel spolu s Evou Wernerovou a Zoltánom Balkom netradične lupienkami z červených ruží.

IMG_2187_resize

Reklama

„Prvé rozhovory s pani Wernerovou o tejto knihe prebehli pred viac ako rokom, ale aj vďaka jej nasadeniu a presvedčeniu, že takáto knižka by mala vzniknúť sa nám to spoločnými silami podarilo. Som rada, že sa vám páči a snáď o pár rokov pripravíme aj ďalšie vydanie,“ povedala zástupkyňa vydavateľstva Eurostav Darina Lalíková.

 

„Do knihy som vybrala posledné dielo, ktoré som pre Piešťany robila, nadväzujúce na rekonštrukciu parku robenú pred tridsiatimi rokmi. Okolie hotela Slovan sa vtedy nerobilo, lebo nikto nevedel čo bude ďalej, a nakoniec sa stalo najhoršou časťou parku. Pri Slovane som sa rozhodla urobiť symbolický priestor zobrazujúci kúpele, zdôraznila som žriedlo i keď reálne nie je z kameňa, rieku Váh a trávnatú vážsku krajinu,“ povedala o svojom príspevku do knihy architektka Soňa Švecová.

IMG_2096_resize

„Thermia je momentálne najkrajším historickým priestorom, Dubová je pre mňa asi najpríjemnejším líniovým úžitkovým parkom a nielen preto, lebo som ho navrhovala, ale najmä preto, že spĺňa pohybové, herné i odpočinkové účely. Za krásne tiež považujem prírodné priestory Lida, lebo som vyrastala v tejto lužnej krajine a pre mňa má rovnakú krásu ako napríklad Vysoké Tatry. Veľmi si želám, aby sa rekonštrukcie dožil mestský park, pretože ju veľmi potrebuje,“ odpovedala Eva Wernerová na otázku o jej najobľúbenejších miestach v meste.

IMG_2055_resize

IMG_2229_resize

IMG_2308_resize

IMG_2103_resize

IMG_2269_resize

IMG_2137_resize

-lt-

 

Populárne články