Connect with us

Kultúra

Kniha pomôže Imrichovi Winterovi vystúpiť z tieňa svojho brata

Published

on

Reklama

Menej známa osobnosť z dvojice budovateľov piešťanských kúpeľov sa dočkala vlastnej publikácie. Pokrstili ju 1. augusta pri Balneologickom múzeu, ktoré mladší z bratov Wintorovcov pred 80 rokmi založil.

[singlepic id=45471 w=320 h=240 float=left] „Ľudovít sa venoval skôr ekonomickému chodu podniku, kým Imrich Winter so svojimi znalosťami cudzích jazykov, cieľavedome budovanými kontaktami na zahraničnú klientelu a s tým spojenú propagáciu a zvyšovanie návštevnosti kúpeľov, ako i záujmom o umenie, históriu a archeológiu sa venoval i spoločenskej stránke rozvoja kúpeľov,“ píšu v úvodnej časti knihy súčasný riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Reklama

Na publikácii Spomienky na Imricha Wintera spolupracoval s Magdou Pekárovou. Čitatelia v nej nájdu state venované vzniku Piešťanskej muzeálnej spoločnosti, založeniu golfového klubu a zberateľským aktivitám mladšieho z bratov Winterovcov. Vzácnosťou je preklad jeho Spomienok na mladosť – útlej knižky, ktorú venoval Ľudovítovi pri príležitosti jeho 60. narodenín. Čitateľa potešia aj fotografie z rodinného archívu.

Zaujímavé sú najmä málo známe fakty z dejín Piešťan. Jedným z nich je správa o Leteckom dni, ktorý sa na golfovom ihrisku uskutočnil 26. júla 1914. Už o dva dni neskôr sa do Piešťan dostala správa o tom, že vypukla I. svetová vojna.

Reklama

Zásluhy Imricha Wintera vo štvrtok 1. augusta pred Balneologickým múzeom pripomenula aj jeho vnučka Kristína Stankovská (na snímke s riaditeľom múzea Vladimírom Krupom): „Winterovci neboli Piešťanci, ale pre Piešťany by aj život položili. O kúpele sa starali tak, ako sa o ne už asi nikto starať nebude.“

[nggallery id=2426]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články