Connect with us

Kultúra

Klavír pre všetkých bude aj v centre Piešťan

Published

on

Reklama

Po Prahe, Bratislave a ďalších mestách vylepší hudobný nástroj verejný priestor aj v kúpeľnom meste vďaka iniciatíve Spoločne pre Piešťany. Možno sa potom stane niečo podobné ako v susedných Čechách, keď video s policajtom – virtuózom obletelo svet.

klavir logo1

Reklama

REKLAMA

heaven rest

Reklama

Piáno uprostred mesta je prvkom, ktorý môže celkom zmeniť svoje okolie. Okoloidúcich teší, inšpiruje a zabáva. Predviesť svoje umenie a vylepšiť tak deň sebe aj ostatným môže na ňom každý. Stačí trochu odvahy a miesto, kde bude klavír stáť, dostane nový rozmer.

S nápadom umiestniť piano aj v Piešťanoch prišla Lívia Gažová z občianskeho združenia Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany. Jeho zástupcovia požiadali o spoluprácu v zabezpečení miesta pre klavír samosprávu a dostali kladnú odpoveď. „Klavír bude umiestnený na pešej zóne, pred kníhkupectvom Centrum knihy. Jeho majiteľka Miroslava Gajdošíková sa postará o technické zabezpečenie prevádzky klavíru. Nástroj už máme vyhliadnutý, budúci týždeň ho privezieme do Piešťan. Následne ešte musíme vyrobiť malé pódium, aby sme vyrovnali sklon terénu a potom už bude slúžiť širokej verejnosti a veríme, že pomôže vytvoriť jedinečnú atmosféru, “ povedal Tomáš Hudcovič, podpredseda OZ Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany.

Skúsenosti z iných miest sú podľa jeho slov dôkazom, že klavír dokáže zmeniť atmosféru okolitého priestoru. V noci bude nástroj vyrobený v roku 1928 zakrytý, aby ho nepoškodilo nepriaznivé počasie alebo vandali. Finančné náklady na realizáciu projektu pokryje piešťanská spoločnosť Respect Slovakia, ktorá je taktiež partnerom projektu. Pripravujú sa tiež akcie počas, ktorých na klavíri zahrajú tiež žiaci či profesionálni klaviristi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g9fHqTOYpm4[/youtube]

Text a foto: TS OZ Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany

Populárne články