Connect with us

Kultúra

Katka Koščová má radšej výtvarné umenie ako hudbu

Published

on

Reklama

Prezradila to na svoju dlhoročnú priateľku spisovateľka Maruška Kožlejová na piešťanskej zastávke ich spoločnej Literatour. Napriek tomu vystúpenie prvej slovenskej superstar presvedčilo prítomných, že jej doménou zostáva dobrá hudba.

[singlepic id=11898 w=320 h=240 float=right]Tá je vzdialená popovej produkcii, ktorú od Katky mnohí po skončení súťaže očakávali. Po prvom albume vo veľkom vydavateľstve zakotvila v nezávislom Slnko rekords, ktoré zastrešuje skutočnú domácu hudobnú špičku. V Kursalone sa 30. marca predstavila vo svojej jazzovo-šansónovej polohe v doprovode klaviristu Daniela Špinera. Ich skladby boli popretkávané čítaním spisovateľky Marušky Kožlejovej.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wiLMyCjmaPc[/youtube]

„Mám šťastie, že som obklopená talentovanými ľuďmi, a tak sme si povedali, že spravíme niečo, čo nám na Slovensku v umení chýba – prepojili sme hudbu s literatúrou,“ vysvetlila na úvod Katka Koščová. Po zhudobnených textoch Jána Štrasera a ďalších básnikov, ktoré už samotné boli literatúrou, nasledovalo autorské čítanie z knihy Ako chytať v žite. Jednu zo svojich poviedok uviedla takto: „Túto knihu som napísala počas svojho ročného pobytu v Anglicku, v meste Cambridge. Robila som barmanku a pozorovala som ľudí. Všímala som si detaily a potom o nich písala.“

Reklama

[singlepic id=11896 w=320 h=240 float=left]Piešťanskému publiku prečítala aj rozprávku, ktorá zatiaľ nevyšla: „Skúste zavrieť oči a predstaviť si všetko, o čom budem čítať – vône, farby, priestor…“ Všetci diváci sa potom premenili na poslucháčov. Hodnú chvíľu vydržali sedieť so zavretými očami – skúšali imaginatívne čítanie.

Nasledovalo spojenie ľudovej piesne a jazzu v podaní Katky Koščovej. Na záver sa opäť hovorilo o knihách. Katka sa priznala, že jej obľúbenou literatúrou je Harry Potter, ale hneď za ním nasleduje Kunderova Neznesiteľná ľahkosť bytia a poviedky Williama Saroyana.

[nggallery id=603]

text a foto: mac

Populárne články