Connect with us

Kultúra

Katka Koščová bude čítať Jánošíkov už ako Pivovarová

Published

on

Reklama

Minulý týždeň (11. augusta) sa v reštaurácii Blue´s v Piešťanoch konala prezentácia knihy reportéra Českého rozhlasu Ľubomíra Smatanu Jánošíci s těžkou hlavou a po nej nasledovalo Nebotrasenie. Teda nebo sa našťastie netriaslo, ale len niektorí návštevníci koncertu Kataríny Koščovej, tešiaci sa so stretnutia s obľúbenou speváčkou. Mimochodom od najbližšej soboty (21. augusta) z nej už bude Katarína Pivovarová.

[singlepic id=3090 w=350 h=350 float=left]Ľubomír Smatana je po otcovi Slovák, narodil sa na východnom Slovensku, ale od detstva žil v Čechách. Ako turistický sprievodca precestoval kus sveta. Od roku 2000 pôsobí ako reportér Českého rozhlasu. Najprv ako regionálny spravodajca, neskôr v redakciách ČRo v Plzni a v Prahe. Rok pracoval v China Radio International v Pekingu. Keď v roku 2006 vypísal Český rozhlas konkurz na spravodajcu zo Slovenska, prihlásil sa doň a vyhral. Uplynulé štyri roky tak pôsobil na Slovensku a z jeho reportáží z tohto obdobia vznikla kniha o mýtoch a realite Slovenska – Jánošíci s těžkou hlavou. Ľubomír Smatana je človek, ktorý berie veci s nadhľadom, a tak aj napísal knihu o Slovákoch. Jeho reportáže sú svieže a všíma si i veci, ktoré si slovenskí kolegovia nevšimli. Podľa jeho slov má výhodu v tom, že ako Čecha – cudzinca ho ľudia prijali ako hosťa a porozprávali mu aj veci, ktoré by inak nepovedali. Príkladom môže byť stretnutie s pašerákom na východnej hranici, ktorý ho otvorene zasvätil do „svojho remesla“. Knihe nechýba humor, zveličenie, irónia, glosovanie či karikovanie. Viacerí čitatelia knihu prijali s nevôľou a môžno sa k nim pridajú ďalší, preto je potrebné mať pri jej čítaní podobný nadhľad ako má autor. Ako sa ukázalo na podujatí v Piešťanoch, je Ľubomír Smatana aj dobrým [singlepic id=3095 w=320 h=240 float=right]rozprávačom. Takmer hodinu a pol rozprával svoje skúsenosti a zážitky zo Slovenska, ktoré asi pozná vďaka svojej práci lepšie ako nejeden Slovák, hosťom do posledného miesta zaplnenej reštaurácie Blue´s. Dokonca ani Katke Koščovej, ktorá doplnila prezentáciu jeho knihy koncertom sa neušlo miesto, a tak počúvala cez okno z ulice.

Reklama

Ľuba Smatanu vraj doteraz nepoznala, zoznámila sa s ním až tesne pred podujatím, ale pôsobí na ňu ako fajn chlapík. Knihu ešte nečítala, a tak sa k nej nechcela príliš vyjadrovať. Má v pláne si ju prečítať, ale pravdepodobne už nie ako Koščová, ale Pivovarová. V sobotu 21. augusta sa totiž vydá v Prešove za svojho manažéra Michala Pivovara. Najbližšiu vhodnú príležitosť bude mať po svadbe, počas dlhej jazdy autom na svadobnú cestu, respektíve dovolenku, do Talianska. Budúci manželia Pivovarovci nám totiž prezradili, že plánujú návštevu Ríma a jeho pamiatok.

[singlepic id=3113 w=350 h=350 float=left]O Katke Koščovej síce momentálne píšu médiá menej ako keď sa stala víťazkou súťaže Superstar, ale vôbec jej to nevadí, lebo konečne vraj robí čo chce. Po súťaži, ktorá ju voviedla do sveta slovenského šoubiznisu, sa hľadala. Robila veci, ktoré jej poradili, ale neverila im sama a neverili jej ani ľudia – poslucháči. Možno niektorých sklamala tým, že sa nevenovala žánru s akým vyhrala súťaž. Avšak teraz, keď sa posunula k džezu a šansónom, je konečne presvedčená o tom čo robí a podľa ohlasov na koncertoch o tom presvedčila aj svojich verných fanúšikov. S kapelou odohrajú viac ako sto koncertov ročne a s budúcim manželom nesedia na zadku, ale stále vymýšľajú nové projekty.

Reklama

Autor: ht   Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=106]

Populárne články