Connect with us

Kultúra

Karikatúry predbehli headlinerov džezového festivalu

Published

on

Reklama

Ako prípravu na sobotňajší koncert Kenny Garretta a Roberta Glaspera odhalili včera v Dome umenia ich portréty z dielne poľského karikaturistu Danka Strzelczyka. Na obrazoch sa vedľa headlinerov prebiehajúceho džezového festivalu objavil aj zosnulý Dodo Šošoka, podľa ktorého je podujatie pomenované.

[singlepic id=14760 w=320 h=240 float=left]Spojiť karikatúru a džez sa osvedčilo už minulý rok, keď výstavu s týmto názvom premiérovo otvorili v Piešťanoch a potom mala ešte niekoľko repríz na Slovensku i v Poľsku. Vernisáž jej druhého pokračovania odštartovala 9. júna, spríjemnilo ju vystúpenie Tomáša Gajlíka a Mira Poprádiho.

Reklama

„Táto výstava je medzinárodným stretnutím karikaturistov, ktorí sa zaoberajú témou džezu,“ povedal na úvod jeden z autorov Bobo Pernecký. Jeden zo spoločných bodov týchto dvoch umení je podľa šéfa Úradu vlády SR Viktora Nižňanského improvizácia.„Ani džezový muzikant ani karikaturista nezahrá a nenakreslí tú istú vec dvakrát rovnako a to je ten moment, ktorý tieto žánre spája,“ citoval jeho slová Bobo Pernecký a pridal vlastnú myšlienku: „Oba žánre sú určitým jazykom. Je to neverbálna komunikácia medzi tvorcom a divákom. Tento jazyk je zrozumiteľný a univerzálny. Aj preto sme mohli zozbierať práce autorov zo štyroch krajín bez toho, aby sme pociťovali jazykovú bariéru.“

[singlepic id=14765 w=320 h=240 float=right]Medzi ôsmimi autormi sú Jiří Koštýř, Březislav Kovařík, Bobo Pernecký, Oliver Solga, Radek Steska, Daniel Strzelczyk, Jan Tomaschoff a Jano Valter. Práve najmladší účastník Daniel Strzelczyk sa vymyká konceptu výstavy, ktorá obsahuje prevažne kreslený humor. Mladý Poliak poslal skutočné karikatúry – satirické portréty štyroch významných džezových hudobníkov – Doda Šošoku, Sonyho Rollinsa, Kenny Garretta a Robert Glaspera. Fanúšikov, ktorých priláka do Domu umenia sobotňajšie vystúpenie posledných dvoch menovaných, určite zaujme aj táto originálna výstava.

Reklama

[nggallery id=807]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články