Connect with us

Kultúra

Jesus Christ Superstar v Piešťanoch už dnes

Published

on

Reklama

Svetový muzikál Jesus Christ Superstar už dnes (24. marca) v Piešťanoch. Naštudovali ho nadšenci z Divadla na TrakOch, ktorých stvárnenie tejto rockovej opery môžete zhliadnuť o 19:00 h v Dome umenia.

Ochotník, amatér, neprofesionálny herec – aké sú základné charakteristiky tohto ojedinelého ľudského druhu? Miluje divadlo a nenechá sa odradiť ničím od tejto lásky, nedokáže mu povedať Nie. Filantrop, ktorý svoj voľný čas, energiu a aj peniaze dáva do koníčka, ktorý mu neprináša slávu ani bohatstvo, ale radosť.
Hodnotný umelecký zážitok nezávisí od vzdelania, či zaradenia medzi profesionálov, ale od rozjasneného vnútorného pocitu, s ktorým divák odchádza po predstavení domov.

Reklama

Takí sú členovia Divadla na TrakOch. Ich činnosť vychádza z čistej lásky k divadlu a to je záruka, že zážitok z predstavenia bude naozaj silný. Myšlienok na premýšľanie bude naozaj dosť. Zoberte si napríklad Herodesa Antipasa – povrchného zhýralého vládcu Galiley. Zaujíma sa o Ježiša, no len pre svoje pobavenie, túžiaci uvidieť zázrak. Mlčanie a pokoj Ježiša ho privádza k zúrivosti a zároveň vedie k pochybnostiam – čo ak je to predsa Mesiáš… Tu sa môžeme z predstavenia preniesť do reality, do akej miery dokážeme spoznať veľkosť človeka oproti nám?

Judáš Iškariotský – Apoštol. Priateľ. Zradca. Nie je v každom z nás skrytý potenciálny zradca – človek, ktorý môže zlyhať…?

Reklama

Mária Magdaléna – Prvá žena, ktorá sprevádzala Ježiša. Zažila premenu vášnivej lásky na duchovnú, ktorá ju navždy zmenila a spravila slobodnou. Dokážeme neklásť si podmienky, nič nežiadať a milovať toho druhého, takého aký je?

Veľkňazi – náboženskí vodcovia, skazení túžbou po moci. Tvrdí, inteligentní a arogantní, presvedčení o svojej neomylnosti. Čo je skutočná moc? Ovládnuť davy alebo ovládnuť samého seba?

Apoštoli. Obyčajní ľudia, ktorí sú pozvaní byť svedkami Ježišovho učenia. Byť učiteľom znamená byť cestou. Byť učeníkom znamená veriť, nasledovať cestu a byť ochotný zmeniť sa k lepšiemu…

Pilát Pontský – Rímsky prefekt. Sebavedomý a ambiciózny muž. Muž, ktorý hľadal pravdu. Muž, ktorý mal moc oslobodiť Ježiša, no nenašiel odvahu to urobiť a podľahol vôli ľudu. Každý z nás má právo voľby, ale do akej miery je slobodná?

Ježiš z Nazaretu – Syn človeka. Syn Boha. Milujúci. Milovaný. Nenávidený. Ukrižovaný. Aké miesto má v dnešnom svete?

Jesus Christ Superstar je príbeh o viere, nádeji a láske. Viac ako 60 ochotníkov – spevákov, hudobníkov, tanečníkov a členov realizačného tímu vytvorilo jedinečné predstavenie, ktoré nenechá diváka ľahostajným. Projekt Jesus Christ Superstar predstavuje v sedemnásťročnej histórii Divadla na TrakOch vrcholné dielo. Po úspešných predstaveniach na domácej scéne sa nenápadné ochotnícke divadlo z Trakovíc rozhodlo svoje citlivé stvárnenie nesmrteľného biblického príbehu predstaviť aj širokej verejnosti a tak sa rocková opera naštudovaná v 42 krajinách sveta dostáva aj na scénu Domu umenia v Piešťanoch.

Jesus Christ Superstar zložili v roku 1969 Angličania Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. Obaja autori patria medzi najúspešnejších muzikálových autorov. Príbeh sa odohráva počas posledných siedmych dní života Ježiša Krista, počnúc jeho príchodom do Jeruzalema až po jeho ukrižovanie a rozprávaný je z pohľadu Judáša Iškariotského. Predstavenie je rozdelené na dve dejstvá a skladá sa z 24 piesní, bez hovoreného slova. Spev je sprevádzaný živou kapelou, zborom a tanečnými choreografiami. Biblické postavy, súvislosti a dej sú zachované, avšak prenesené do súčasnej doby, keďže témy medziľudských vzťahov, vnútorných pohnútok jednotlivca, či motívy lásky, priateľstva a viery sú nadčasové. Nad tým všetkým bdie kríž ako symbol lásky, ktorá si nekladie podmienky. Kto z nás sa dokáže vymaniť spod nadvlády ega a otvoriť si tak bránu novej dimenzie, v ktorej vládne láska?

PR Zdroj: FB Jesus Christ Superstar PN Foto: Lukáš Fábry, Divadlo na TrakOch

Populárne články