Connect with us

Kultúra

Hudobníci spomínali na Doda Šošoku

Published

on

Reklama

V nedeľu 21. novembra uplynuli dva roky, čo zákernej chorobe, vo veku 65 rokov, podľahol džezmen Jozef „Dodo“ Šošoka. Jeho pamiatku si uctili hudobníci koncertom v Art Jazz Gallery v Kursalone v sobotu večer. Na pódium sa pri tejto príležitosti postavili Tomáš Gajlík (klavír), Miro Poprádi (saxofón), Štefan „Pišta“ Bartuš (kontrabas) a Peter Solárik (bicie).

[singlepic id=7501 w=320 h=240 float=left]Džezový bubeník, propagátor džezu na Slovensku i v zahraničí, bol tým, kto v Piešťanoch vdýchol džezu novú silu a energiu. Vďaka nemu sa v tu koná od roku 2005 džezový festival a vďaka nemu sem prišli mnohí významní hudobníci.

Reklama

Jozef “Dodo“ Šošoka sa narodil 16. marca 1943 v Hronských Kosihoch. Vyštudoval pedagogickú fakultu v Nitre a Berklee College of Music v Bostone. Bol členom Pražského [singlepic id=7502 w=320 h=240 float=right]džezového kvarteta, zakladateľom a lídrom Slovenského jazzového kvarteta. Vystupoval s džezovými osobnosťami ako Tomasz Stanko, Charlie Mariano, Linda Sharrock, Hans Koller, Paulo Cardoso, Barbara Montgomery, Wolfgang Puschnig, Juraj Bartoš, Karel Ružička, Jay Clayton, Kathy-Segal Garcia, Damon Brown, Andy McKee, Peter Madsen či Michael del Ferro. V sólovom projekte “World Jazz Music” spolupracoval s legendárnym americkým saxofonistom Johnom [singlepic id=7503 w=320 h=240 float=left]Purcellom. Bol nositeľom mnohých ocenení – americkej ceny Leo Danihelsa za hudbu, ceny za celoživotné dielo, propagáciu džezu doma i v zahraničí a za vernosť džezu udelenej Slovenským hudobným fondom. V roku 2003 pri príležitosti 60. narodenín získal Cena primátora Piešťan za jeho prínos [singlepic id=7504 w=320 h=240 float=right]k rozvoju hudobného života v meste, v oblasti propagácie kultúry a v roku 2005 mu bola udelená Cena primátora mesta Piešťany – kultúrna osobnosť, ako aj ocenenie Spoločnosti Ferdinanda.

Aj keď podnik, ktorý v Piešťanoch založil a vybudoval, sa nedávno presťahoval do nových priestorov, myšlienky Doda Šošoku sa nestratili a jeho odkaz je v Piešťanoch neustále cítiť vďaka jeho nasledovníkom.

Reklama

Autor: ht  Foto: Martin Ondko

Populárne články