Connect with us

Kultúra

Hrozby a nádeje neveštia katastrofu

Published

on

Reklama

V piatok 10. septembra sa konala v KSC Fontána prezentácia knihy Hrozby a nádeje. Napísali ju Piešťanci Roland Kánik a Juraj Staško. Ako sami hovoria, ich kniha je pomerne suchá, nie je to žiadne scifi, ale snaží sa povedať, ako bude vyzerať svet o štyridsať rokov. Aj keď možno niektorým čitateľom nahnali strach, kniha nie je žiadnou veštbou a nepredpovedá žiadne hrozivé katastrofické scenáre.

[singlepic id=3837 w=320 h=240 float=left]Roland Kánik – vysokoškolský pedagóg a Juraj Staško – bývalý pracovník výskumného ústavu, ale i žurnalista, zbierali materiál na publikáciu takmer tridsať rokov. Predtým než knihu Hrozby a nádeje napísali dlhé hodiny debatovali o jednotlivých problémoch. Sami priznávajú, že debaty často nikam neviedli a jednoducho museli povedať dosť a uzavrieť kapitolu. Autori v knihe neprinášajú žiadnu veštbu, ale len pravdepodobnosť vyššiu ako jedno percento.

Reklama

[singlepic id=3834 w=320 h=240 float=right]„Nazvali sme našu dobu storočím vody. Dve miliardy ľudí o ňu budú denne bojovať a stá milióny sa zasa pred ňou triasť,“ vysvetlil počas prezentácie Juraj Staško. Pohár vody podľa autorov bude mať o päťdesiat rokov obrovskú hodnotu. Podľa autorov sú najväčším problémom pre ľudí samotní ľudia, ich spolužitie a komunikácia. Ak sa ľudia nebudú vedieť dohodnúť, stane sa ich život na Zemi utrpením. [singlepic id=3842 w=320 h=240 float=left]Pre mnohých je ním už aj dnes. Sociálne rozdiely narastajú a je otázne či sa ľudstvu podarí zastaviť tento trend. Podstatné je aby sa o to aspoň pokúsilo. Autori taktiež upozorňujú na rozrastajúci sa kult násilia a iné problémy. Kniha sa nedá čítať ako román na jeden dúšok, ale záujemcovia v nej nájdu fakty a informácie, ktoré môžu pomôcť pri zamyslení sa a pokuse riešiť problémy, ktoré nás čakajú.

Autor: ph  Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

Reklama

[nggallery id=136]

Populárne články