Connect with us

Kultúra

Hrejivé čaro hliny

Published

on

Reklama

Kachľové pece používali naši predkovia už od stredoveku. Ich históriu v našom regióne mapuje výstava Balneologického múzea s názvom Hrejivé čaro hliny/Keramické kachlice. Pozrieť si ju môžete do 1. decembra vo Vile Liska.

[singlepic id=48194 w=320 h=240 float=center]Podľa autora výstavy Andreja Bolerázskeho sa k nám kachľové pece dostali z oblasti Álp už začiatkom 14. storočia. Podstatou kachľovej pece na rozdiel od hlinenej bolo jej zloženie z malých stavebných dielcov – kachlíc. Vyrábali sa vtláčaním do formy a následným vypaľovaním z hliny odolnej proti vysokým teplotám. Z nich sa potom poskladala pec, ktorá dokázala akumulovať a odovzdať veľké množstvo tepla.

Reklama

Neskôr sa kachlice začali zdobiť farebnými glazúrami. Ukážky rozmanitých ozdôb si môžu návštevníci pozrieť na výstave. Najstaršie kachlice v zbierke Balneologického múzea sú zo 16. storočia. Majú bohatú výzdobu, ktorú tvoria najmä reliéfy a rastlinné motívy. Najmladšie spoznáte podľa secesných prvkov. Až na pár výnimiek pochádzajú všetky z nášho regiónu.

[nggallery id=2556]

Reklama

Text a foto: Martin Palkovič

REKLAMA

ijav-ucto

Populárne články