Connect with us

Kultúra

Hnusník spí najradšej v nevypraných ponožkách

Published

on

Reklama

Ak ste zvedaví, kto býva na dne vášho koša s bielizňou, kto vám ukrýva v domácnosti kľúče, či aký zázračný tvor žije v mestskej kanalizácii, príďte sa do Mestskej knižnice v Piešťanoch zoznámiť so škriatkami a strašidlami, ktoré k nám doputovali od kráľovnej z českej rozprávkovej krajiny, Vítězslavy Klimtovej.

[singlepic id=9019 w=320 h=240 float=left]Vítězslava Klimtová je spisovateľkou, ilustrátorkou a grafičkou rozprávkových víl, elfov, vodníkov, škriatkov i strašidielok. Tie sa do povedomia detí i dospelých čitateľov dostali najskôr prostredníctvom jej kníh a dnes už majú aj svoju trojrozmernú podobu.

Reklama

Prezrieť si tak môžete 16 zázračných bytostí žijúcich v našich lesoch, lúkach i domácnostiach. Vedeli ste napríklad, že na zelených zarosených pastvinách žije Jaskynka [singlepic id=9020 w=320 h=240 float=right]zimozeleňová? Je to veľká parádnica, skrášľuje sa všetkým, čo nájde v prírode i v blízkosti ľudských obydlí. Je prítulná, ale ľuďom sa neodporúča prikrmovať ju. Naopak priateľom ľudí, obzvlášť milovníkov knižiek sa môže stať Knižný permoník. Je obyvateľom starých knižníc a zdržuje sa najmä v neprehľadných regáloch. Knižnica, v ktorej sa permoník nachádza, má veľkú šancu, že sa v nej objaví vzácne dielo. Škriatok sa živí starým papierom, ale dáva si pozor, aby [singlepic id=9021 w=320 h=240 float=left]neskonzumoval niečo vzácne a nenahraditeľné. V neudržiavaných domácnostiach sa zase zdržuje Hnusník drobný pižmový. Jeho obľúbeným miestom je kôš na špinavú bielizeň. Najradšej spáva v nevypraných ponožkách. Jeho najväčším nepriateľom je saponát a vôňa čistoty. Prítomnosť Hnusníka sa prejavuje zápachom, a preto sa deťom neodporúča s ním hrávať.

Okrem toho sa môžete zoznámiť s rodinkou Trávničkovcov, Zašívačom, Žmolkom nenápadným, Kamilkovým dedkom, Babkou Kyseľkou a mnohými inými. Putovná výstava bude na detskom oddelení piešťanskej knižnice sprístupnená do 21. januára.

Reklama

[singlepic id=9022 w=320 h=240 float=center]

[singlepic id=9023 w=320 h=240 float=center]

Text a foto: pa

Populárne články