Connect with us

Kultúra

Hlavina chystá svetovú premiéru

Published

on

Reklama

Dosiaľ neuvedená hra Stanislava Štepku s názvom Celebrity bude mať svetovú premiéru na jeseň v Radošine. Exkluzívne ju tam uvedie ochotnícky súbor Hlavina. V týchto dňoch finišuje konkurz na herečku pre jednu zo ženských postáv. V užšom výbere sú štyri dievčatá, zaujímavosťou je, že žiadna z nich neprišla z Radošiny.

[singlepic id=14543 w=320 h=240 float=left]„Je to trpko smiešna úvaha o tom, z koho môže byť u nás na Slovensku celebrita,“ charakterizovala novú hru Mária Escherová z Hlaviny. Stanislav Štepka ju napísal pred troma rokmi, ale doteraz ju neuviedlo ani jeho Radošinské naivné divadlo (RND). Aj preto bude mať na jeseň svetovú premiéru práve v podaní ochotníkov zo súboru Hlavina.

Reklama

Skúšať sa začne už začiatkom júla v radošinskom kultúrnom dome každý večer okrem víkendov. Hudobné skúšky prebiehajú so skladateľom Jurajom Haškom, členom RND známym z kapely Sto múch.

[singlepic id=14539 w=320 h=240 float=right]„Je to už dvanásta hra, ktorú naše divadlo pripravilo v spolupráci so Stanislavom Štepkom,“ povedala Mária Escherová a potvrdila, že partnerstvo dvoch „radošinských“ divadiel je obojstranne osožné: „Jeden člen súboru Hlavina – Martin Škoda, je od septembra 2011 členom RND.“

Reklama

Bohatá história ochotníckeho divadelníctva v Radošine sa začala písať v roku 1920. Obec blízko Piešťan preslávil Stanislav Štepka založením svojho divadelného súboru v roku 1963, ktorý sa však neskôr presťahoval do Bratislavy. Hlavina vznikla v roku 2000 a dala si názov podľa už neexistujúceho jazera v Radošine. Ochotníci odvtedy každé Vianoce uvedú jednu z hier Stanislava Štepku, s ktorými majú úspechy nielen v rodnej obci. Už niekoľkokrát im tlieskalo aj publikum v Piešťanoch.

Prečítajte si aj: Hlavina vypredala Dom umenia rovnako ako RND

[nggallery id=790]

text: Martin Palkovič foto: Lukáš Chovanec

Populárne články