Connect with us

Kultúra

Gadžo expres bude búrať zaužívané stereotypy

Published

on

Reklama

Keď sa na svet prestaneme pozerať čiernobielo, prekvapí nás svojimi farbami. Tanečnú inscenáciu Gadžo expres, ktorá sa snaží búrať zaužívané stereotypy väčšinového obyvateľstva o rómskej kultúre uvidíte v Dome umenia v utorok 17. septembra o 19:00 hodine. Účinkuje v nej i bývalý člen a choreograf Folklórneho súboru Slnečnica – Fredo.

Inscenáciu pripravila režisérska dvojica Marianna Luteránová a Ján Luterán. V tvorivom tíme sa stretli tanečníci, choreografi, režiséri, hudobníci a etnológovia, ktorí sa venujú prezentácii a uchovávaniu tradícií. Autori na projekte spolupracovali aj s choreografom Vladimírom Michalkom, ktorého poznáme ako porotcu zo Zem spieva.

Reklama

Spoločne ukázali, že aj uprostred rómskych osád ešte  stále prežíva fascinujúca kultúra, ktorá by nemala upadnúť do zabudnutia. Počas skúšok na predstavenie trénovali herci priamo v rómskych osadách. Nenechajte si ujsť  strhujúci tanečný príbeh  o láske, smrti a živote.

Okrem tanca sú v predstavení zobrazené rôzne situácie zo života Rómov, v pozitívnych aj negatívnych stránkach. Obraz domova, ktorý majú všade a nikde. Obraz hrobu, čiže smrti, obraz lásky, peňazí, obraz „žiť život naplno‘.

Reklama

Rómovia prežívajú svoj život naplno, pri konfliktoch používajú obrovské gestá. Môžeme mať pocit, že je to hádka na život a smrť a oni sa len vášnivo rozprávajú. A tieto situácie dokazujú ich emocionalitu a silné prežívanie života.

Námet, scenár a réžia: Mariana Luteránová, Ján Luterán, Vladimír Michalko
Choreografia: Vladimír Michalko
Hudba: Jureš Fallgrapp Líška, Michal Noga
Pedagogická príprava a spolupráca: Linda Luptáková, Alfred Lincke, Peter Vajda, Martina Kupcová, Libuša Bachratá, Ivana Šusterová
Foto: Ctibor Bachratý

Vstupné: 10,- € a 12,- €. Predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk. Program nájdete aj na www.navstevnik.sk, kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky. Pokladňa Domu umenia Piešťany je otvorená v pondelok – piatok 14.00 – 17.00 h a hodinu pred podujatím. Telefón: 033/24 58 001 alebo 033/24 58 100.

PR

Populárne články