Connect with us

Kultúra

Fresh Memories: The Look – dokážete sa pozrieť do očí ľudom, ktorých domovy zničila vojna?

Dokážete sa pozrieť do očí tým, ktorým vojna zničila domov? S miestnymi obyvateľmi zbombardovaného Charkova sa môžete tvárou v tvár stretnúť prostredníctvom inštalácie virtuálnej reality Fresh Memories: The Look. Krátky česko-ukrajinský film v slovenskej premiére predstaví kultúrno-kreatívne centrum ARTA v priestore, ktorý bol rok zázemím pre miestnu ukrajinskú komunitu pletúcu maskovacie siete. Inštalácia bude sprístupnená symbolicky v sobotu 24. februára, teda dva roky od vypuknutia vojny u našich východných susedov a vidieť ju môžete do nedele 3. marca. Otvorená bude každý deň od 14:00 do 18:00.

Published

on

Reklama

Film Fresh Memories: The Look tvorcovskej dvojice Ondřeje Moravce a Volodymyra Kolbasy vznikol v produkcii českého kreativního studia Brainz Immersive a svoju českú premiéru mal v roku 2023 v Centre súčasného umenia DOX v Prahe.

Snímka diváka vďaka virtuálnej realite prenáša do rozbombardovaného Charkova, kde se tvárou v tvár stretáva s miestnymi obyvateľmi zasiahnutými vojnou. Centrom záujmu projektu sú príbehy obyčajných ľudí postihnutých ruskou inváziou na Ukrajinu. Charkov bol dlho jedným z vojnou najviac zasiahnutých miest. Diváka snímka prenáša práve do jeho rúin, na ihrisko, do nemocnice a zničených bytov, kde sa môže pozrieť do očí miestnym obyvateľom — Aline, Tetiane, Ivanovi, Anne. Tvorcovia pritom využívajú podobný princíp ako známa konceptuálna umelkyňa Marina Abramović v preformancii The Artist Is Present (Umelec je prítomný). Dlhý a intenzívny pohľad z očí do očí dokáže sprostredkovať silné emócie. Zážitok naviac umocňuje skutočnosť, že sa všetko odohráva bez slov, len za autentických zvukov nemocničných prístrojov alebo detí hrajúcich sa na ihrisku, i keď všade vôkol sú len ruiny.

Reklama

“Podarilo sa nám ukázať, aký silný môže byť vo virtuálnej realite jednoduchý princíp, ktorý využije správne silu tohto média. Hlavným cieľom projektu je totiž nezabudnúť na tragickú realitu, ktorá nevyžiadane ovplyvňuje ľudské príbehy obyčajných ľudí, ako sme my,” hovorí Robin Pultera, zakladateľ Brainz Immersive.

Reklama

Čo v nás môže vzbudiť obyčajný pohľad? Zúfalstvo, smútok alebo nádej?

TS Arta Piešťany

Populárne články