Connect with us

Kultúra

Fotografie osobností Matúša Zajaca

Published

on

Reklama

V Dome umenia otvorili 5. apríla retrospektívnu výstavu portrétov ľudí výnimočných kvalít, ktorá mala premiéru na Mesiaci fotografie.

[singlepic id=12046 w=320 h=240 float=left]„Výstava je rozdelená do štyroch rôznych polôh môjho tvorivého času a pár osobností už žiaľ nie je medzi nami. Druhé obdobie je od roku 2000 keď som začal pracovať pre magazín .týždeň, kde sa snažím svojim rukopisom dať latku portrétu v časopisoch trochu vyššie. Ďalšou fázou je práca pre Vydavateľstvo Michala Vaška, kde pracujem na knihe o skvelom výtvarníkovi Filovi, ktorá vyjde tento rok, ďalej pracujem na knihe 30 portrétov, a tam bude tá najnovšia tvorba,“ povedal na úvod Matúš Zajac a dodal: „Všetci tí, ktorí sú na mojich portrétoch sú pre mňa osobnosťami.”

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jipRnUICHNw[/youtube]

“U Matúša je dôležité, že si vždy drží svoj rukopis. Najprv nájde prostredie a svetlo, až potom pracuje s portrétovaným. Jeho fotografie sú vždy priamo, bez výrezov… Výrezov je plný život, takže autor nám ponúka zjednotenie skrz svoju víziu fotografie a ešte viac cez umenie,” komentoval diela kurátor výstavy Marián Paukov a na záver  dodal: “Portréty Matúša Zajaca sú topografiami rôznych krajín tvárí, ktoré čím viac sú nesené Matúšovým rukopisom, tak tým viac vidno na nich úsilie o akúsi objektívnu fenomenológiu portrétovaného sveta.”

Reklama

[singlepic id=12040 w=320 h=240 float=right]Matúš Zajac je zakladajúcim členom skupiny Rovnými nohami. Jeho voľné súbory sa dotýkajú najmä sociálnych tém. V roku 2003 sa stal fotografom Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky a tiež pracuje pre časopis .týždeň. Politikov teda fotí často, vo výbere jeho fotografií sa však neobjavil žiaden z nich. Na túto tému povedal: “Je to pracovná náplň, ale pre mňa sú osobnosti úplne iní ľudia. Nehovorím, že nie sú osobnosti medzi politikmi, ale medzi 150 poslancami nájdete možno šiestich.”

[nggallery id=622]

Text a foto: mac

REKLAMA:

 

Populárne články