Connect with us

Kultúra

Filmový festival Cinematik dnes odštartoval. Piešťany budú žiť šesť dní filmom

Dnes v utorok 13. septembra sa otvorili brány už 17. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Počas šiestich dní sa jeho návštevníci môžu tešiť na celkovo 104 filmov, množstvo sprievodných podujatí aj atraktívnych hostí. Súčasťou slávnostného otváracieho ceremoniálu bude slovenská premiéra filmu Obeť, ktorý mal práve v týchto dňoch svetovú premiéru v Benátkach.

Published

on

Reklama

S viac ako stovky filmov bude 81 dlhometrážnych, 23 stredo a krátkometrážnych, plus organizátori pripravili aj dve pásma Azyl s dvadsiatkou filmov. Premietať sa bude v deviatich kinosálach a premietacích priestoroch. Konkrétne v Dome umenia, Kine Fontána, Kino Klube, v Bažant Kinematografe, v Prírodnom kine, v Elektrárni Piešťany, v Kine Kúpele, v Kultúrne centrum ARTA a program bude aj v Cinematik Bare.

Pripravené sú tiež dve súťažné sekcie, Meeting Point Europe (pod záštitou FIPRESCI) s deviatkou filmov a Cinematik.doc, kde uvidíte 11 filmov. Filmy budú bojovať tiež o Cenu primátora mesta Piešťany a Cena divákov festivalu. Záverečný ceremoniál sa uskutoční v nedeľu 18. septembra o 19-tej v Dome umenia. Po ňom si môžu návštevníci pozrieť film Piargy (SK) režiséra Iva Trajkova.

Reklama

V rámci nesúťažných sekcií sa môžete tešiť na Rešpekt: Lucile Hadžihalilović, Čo dom dal, Výber umeleckého riaditeľa, Za hranicou kultu: Rodina, Cesty slávy, Zjazvené krajiny, Other Spaces a Cinematik plus.

Hosťami festivalu sú osobnosti ako Lucile Hadžihalilović, Guðmundur Arnar Guðmundsson, Vita Smachelyuk, Gleb Kuchuk, Michal Blaško, Jakub Medvecký, Adam Mach, Tereza Nvotová, Barbora Námerová, Eva Mores, Peter Bencsík, Silvia Panáková a Patrik Lančarič.

Reklama

Počas sprievodných podujatí sa záujemcovia dozvedia Ako nakrúcať čiernobiely film na farebnú digitálnu kameru s kameramanom Petrom Bencsíkom, zúčastniť sa môžu Workshopu AZYL 2022, ale taktiež absolvovať komentovanú prehliadku AchitekTúra.

Počas festivalu sa uskutoční tiež viacero výstav:

Výstava Paralelné svety – Výstava sôch, reliéfov, Plakiet, malieb a fotografií / Mgr. Eva Harmadyová, Mgr. Viliam Polák
Výstava No Pain, No Gain / Pavol Truben
Výstava Socha piešťanských parkov 2022.

Ďalší program:
Predstavenie projektu Môj Emigrant / Lena Kušnieriková, Jana Durajová
Príbeh investigatívy a diskusia redaktorov portálu Aktuality.sk
Prednáška Videoklipy ako filmové umenie
Filmový kvíz Cinematik edition
Diskusia Rádia Devín – Stav slovenského dokumentárneho filmu v postpandemickom období
Predstavenie dokumentárnej série – ŠTB prísne tajné / Jana Bučka Kovalčíková, Michal Fulier
Koncerty: Fallgrapp, Pssst!, Lady Ja

TS/ red Foto: Marek Szold

Populárne články