Connect with us

Kultúra

Festival [fjúžn] pozýva aj na online koncert kapely Slniečko

Published

on

Reklama

V rámci putovného festivalu [fjúžn] na cestách sa vyberieme spoznávať aj svet, ktorý ukrýva mesto Piešťany. Už tento štvrtok 6. mája môžete od 19:00 sledovať na Facebooku a Youtube LIVE STREAM z cyklo-prechádzky s Alainom, diskusiu pod strechou Elektrárne či koncert kapely Slniečko.
Piešťany sú ako kúpeľné centrum Slovenska jednou z top destinácií, ktoré pravidelne navštevujú zahraniční turisti a turistky, ale žijú v ňom aj cudzinci a cudzinky, ktorí sa tam rozhodli usadiť natrvalo. V rámci festivalu [fjúžn] na cestách sa chceme na Piešťany pozrieť práve ich očami, zistiť, aké sú ich obľúbené miesta, podujatia či ako sa cítia v rôznych komunitách.
Spoznávanie Piešťan odštartuje cyklo-prechádzkou [fjúžn] walk rodák zo švajčiarskeho Bazileja Alain Janovjak. Napriek svojmu polo-slovenskému pôvodu nikdy netušil, že ostane žiť práve na Slovensku. Po štyroch rokoch si však obľúbil najmä kultúrne podujatia aj rôzne zákutia v meste, kde môže chodiť “chillovať” so svojimi kamarátmi.
Online festival pokračuje diskusiou The Piešťany, kde sa moderátorka Barbora Piovarčiová pýta Jonasa Amoah z Ghany a jeho manželky Adriany, prečo sa z Anglicka rozhodli presťahovať na Slovensko a aké boli začiatky ich rodinného farmárčenia. O svojich skúsenostiach zo života v Piešťanoch porozpráva aj Rafał Moskal z poľského Gdanska.
Komponovaný večer zavŕši koncert kapely Slniečko, ktorá vás svojou folk-rockovou world music určite doma roztancuje. Okrem Petra Remiša, Michala Urbana, Roberta Gajdošíka, Ladislava Sviteka a Mariána Mišíka hrá v kapele od roku 2012 aj Portugalčanka Bárbara Barros. Jej špecializácia na vysokej škole boli barokové husle, popri folku a punku sa tak naďalej venuje aj komornej hudbe s portugalským súborom Casa da Música Baroque Orchestra a bratislavským Solamente Naturali.
Podujatie [fjúžn] na cestách: PIEŠŤANY sa koná v spolupráci s Elektrárňou Piešťany a Všesvet podcastom v rámci festivalu [fjúžn] na cestách, ktorý organizuje Nadácia Milana Šimečku. Hlavným partnerom je Fond na podporu umenia, ktorý podporil podujatie z verejných zdrojov. Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a z projektu „EMCA – Podpora migrantov prostredníctvom kultúrnych aktivít“ financovaného Grantov EHP 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
Festival [fjúžn] organizuje Nadácia Milana Šimečku už od roku 2006 a postupne sa stal jedinečným a najväčším multižánrovým a multikultúrnym podujatím zameraným na migráciu a cudzincov na Slovensku s celoslovenským, ako i medzinárodným významom. Prekračuje rámec jedného druhu umenia a ponúka bohatý program zložený z koncertov, výstav, literatúry, divadla, filmu, workshopov, prednášok a prezentácií, diskusií, komunitných podujatí, či programu pre deti, školských akcií a mnohých iných aktivít. [fjúžn] dáva hlas cudzincom, migrantom a utečencom; prezentuje kultúru a život nových menšín; vytvára príležitosti na stretávanie; ukazuje rozmanitosť Slovenska; scitlivuje verejnosť; búra predsudky; spája.
Počas podujatia chceme ukázať, že rozmanité a často nepoznané identity majú aj ľudia, ktorých spoločnosť “nálepkuje”. Kto som? U každého z nás má táto otázka rôzne aspekty, vyvíja sa v čase a v rôznych kontextoch. Utečenec, cudzinka, moslim, Afričanka…to všetko sú “nálepky”, ktoré bránia poznaniu toho druhého. Zámerom festivalu je odhaľovať viac a klásť si otázky Kto som? Kto si ty? Kto sme my? Zistiť, ako ľudia, ktorí sú našimi susedmi a susedkami a tvoria spolu s nami komunity, vnímajú sami seba.
Text: Tlačová správa – festival [fjúžn]

Reklama

Populárne články