Connect with us

Kultúra

Festival Doda Šošoku skončil triumfom trinásťročného bubeníka

Published

on

Reklama

Džezoví hudobníci z celého Slovenska si dali rande 11. júna v Piešťanoch.  Dvojkoncertom tria Roberta Glaspera a kvarteta Kennyho Garretta vyvrcholil 3. ročník Festivalu Doda Šošoku. Podujatie pokračovalo až do ranných hodín tradičnou jam session v Art Jazz Gallery. Trinásťročnému bubeníkovi Dávidovi Hodekovi nakoniec tlieskali aj samotní headlineri festivalu.

[singlepic id=14974 w=320 h=240 float=right]Slovami uznania nešetril hlavne Robert Glasper. Počas hodinovej improvizácie s mladým slovenským talentom vraj občas neveril vlastným ušiam. Jeho spoluhráči spolu s najlepšími domácimi hudobníkmi plánovali, že sa jam session zúčastnia, nakoniec však zostali sedieť iba v publiku. Po improvizácii Glaspera, Hodeka a gitaristu Michala Bugalu už nebolo čo dodať.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ws6emZjXYxg&feature=youtu.be[/youtube]

[singlepic id=14929 w=320 h=240 float=left]Mnohí skalní fanúšikovia džezu mali neopakovateľný zážitok už predtým. Hlavný program festivalu sa začal v Dome umenia o 20.00 h a trval celé štyri hodiny. Napriek tomu, že sála s vynikajúcou akustikou nebola vôbec plná, medzi divákmi a účinkujúcimi prebiehal intenzívny kontakt. Možno aj preto, že v publiku sedeli iba ozajstní džezoví fajnšmekri.

Reklama

Ako prvé sa predstavilo trio Roberta Glaspera. Pianista, ktorý hovorí, že svoj vlastný zvuk našiel v kostole, hráva s hip-hopovými a R´N´B hviezdami. V Piešťanoch sa predviedol s klasickou džezovou zostavou – Mark Colenburg (bicie), Chris Smith (bass). V tomto zložení malo trio premiéru, ktorá im skutočne vyšla. Publikum ocenilo aj Glasperov komediálny talent a bezprostrednú komunikáciu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a9XY66UXVxY[/youtube]

Na iskrivom kontakte s divákmi založil svoje vystúpenie aj Kenny Garrett. Na rozdiel od Glaspera však toho veľa nenahovoril, konverzoval výlučne pomocou svojho saxofónu. Garrett spolupracoval s najvýznamnejšími osobnosťami džezu (Miles Davis, Chick Corea, John McLaughlin, Herbie Hancock) a vynikajúcimi hudobníkmi sa obklopil aj pri zostavovaní svojho kvartetu – Benito Gonzales – klavír, Marcus Baylor – bicie, Corcoran Holt – bass. Na konci vystúpenia vyprovokoval charizmatický líder skupiny k spevu aj divákov. Poniektorí si dokonca zatancovali.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qKucE6e7ZQc[/youtube]

[nggallery id=814]

Text: Martin Palkovič Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články