Connect with us

Kultúra

Festival Doda Šošoku odštartujú Peter Lipa a Casey Benjamin

Published

on

Reklama

Vernisážou 6. ročníka výstavy „Karikatúra a jazz“ a vystúpením špičkovej formácie Fats Jazz Band pred vypredanou Art Jazz Gallery Kursalon neoficiálne začal 6. ročník medzinárodného jazzového Festivalu Doda Šošoku už minulý piatok.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VRq1J0fjg7E[/youtube]

Reklama

Naostro však festival odštartuje už v piatok 13. júna. Už podvečer (od 17,00 h) na terase Kursalonu privedie návštevníkov do nálady legendárny Seredský Dixieland Band, ktorý už viac ako 40 rokov produkuje na Slovensku aj v zahraničí špičkový tradičný jazz.

Ich koncert bude zároveň pozvánkou na večerný dvojprogram (od 20,15 h) v Art Jazz Gallery. Prvým headlinerom piatkového večera FDŠ bude Peter Lipa, ktorý patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského jazzu a je známy nielen ako spevák, ale aj ako hlavný promotér Bratislavských jazzových dní. V jeho Peter Lipa Band-e sa na saxofóne predstaví ďalší špičkový slovenský jazzmen – Rado Tariška.

Reklama

Po krátkej prestávke bude pódium patriť víťazovi Grammy, skvelému americkému saxofonistovi Casey Benjaminovi, ktorý spolupracoval a spolupracuje so svetovými  jazzovými, hip-hopovými ale aj hviezdami RnB. Na Slovensko ho pozval dnes stále síce vekom ešte mladý, ale v hudbe už skúsený bubeník David Hodek. Spolu s domácim Tomášom Gajlíkom,  Laci “Gitano“ Nagyom a Tamasom Heiligom ponúknu určite nezabudnuteľný zážitok.

REKLAMA

heaven rest

Druhý festivalový deň – sobota 14. júna podvečer bude patriť opäť tradicionálu na terase Kursalonu. Predvedú ho Vlado Vizár s Dušanom Húščavom, Andrejom Šebom, Martinom Ďurdinom, „Piešťancami“ Petrom Jankechom a Janom Babičom a ako ich hosť speváčka a gitaristka Patrícia Páleničková.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BeymbaS0tgA[/youtube]

Po prvý raz sa v hlavnom programe festivalu v sobotu o 20,15 h predstaví mladá generácia – čerstvý absolvent hudobnej školy v Grazi a náš rodák Andrej Urminský privedie so sebou začínajúcich, ale už ocenených priateľov z Maďarska, Grécka a Brazílie. Ako formácia Andrej Urminský International Quartet návštevníkom predstavia najmä skladby zo spoločného debutového EP „Four + 1“.

Záverečný koncert bude patriť človeku, ktorý otváral pôvodnú Art jazz Gallery na Winterovej ulici. Harry Sokal prvotriedny rakúsky saxofonista, spoluhráč Art Farmera, Carla Bley ale aj Joe Zawinula, privedie so sebou Raphaela Wressniga, ktorého hra na hammond organe priviedla piešťanský jazz klub do varu už minulý rok a vynikajúceho bubeníka Alexa Deutscha, ktorý bol v roku 2006 hudobníkom roka v Rakúsku a získal cenu Hansa Kollera. Alex dlhý čas pôsobil v USA a hral napríklad aj s Jerry Bergonzim, ktorého sme mali možnosť v Piešťanoch vidieť a počuť v rámci druhého ročníka festivalu. (Apropo Harry má tento rok „60“ a ako darček by isto uvítal aj plnú Art Jazz Gallery…)

Piešťanské festivalové noci budú v piatok i v sobotu pokračovať neformálnou jam session hlavných protagonistov i ďalších hudobníkov, ktorí prídu na koncert. Lístok na jeden festivalový deň stojí 12 eur a posledné vstupenky sú ešte v predaji v Kursalone na bare. Pozývame Vás!

Program VI. ročníka Festivalu Doda Šošoku v Kursalone

Karikatúra a jazz – výstava v Art Jazz Gallery

Piatok 13.06.2014

18:00 h Seredský Dixieland Band

20:15 h Peter Lipa Band

21:45 h David Hodek & Friends feat. Casey Benjamin (USA)

23:00 h Jam session

Sobota 14.06.2014

18:00 h Vlado Vizár Revival & Traditional Jazz Band feat. Patrícia Páleničková

20:15 h Andrej Urminský International Quartet (SK, EL, H, BRA)

21:45 h Harry Sokal Groove feat. Raphael Wressnig (AT)

23:00 h Jam session

Text a foto: Tlačová správa

Populárne články