Connect with us

Kultúra

Elektrárňu Piešťany prvýkrát otvorí Zázračný oriešok

Published

on

Reklama

Festival rozhlasových rozprávok, ktorý dnes večer začína v Piešťanoch, bude prvou príležitosťou, počas ktorej bude kultúrna pamiatka na Staničnej ulici prvýkrát prístupná verejnosti.

elektraren-27

Reklama

V stredu 21. mája tam otvoria výstavu Asociácie ilustrátorov s názvom Orieškové dobroty. Vo štvrtok a v piatok dopoludnia tam budú pozvané deti z piešťanských škôl na dramatizácie rozprávok v podaní študentov bábkovej tvorby.

„Iné verejné podujatia zatiaľ neplánujeme. Potrebujeme ešte dotiahnuť prvky výstavy o energiách, ktorá sa má otvoriť v septembri, takže v júni si ich chceme vyskúšať priamo v priestore a dať otestovať deťom z piešťanských škôl. Cieľ je v septembri potom budovu už sprístupniť permanentne,“ informoval Ján Orlovský, hovorca Západoslovenskej energetiky, ktorá je hlavným investorom opravy bývalej elektrárne.

Reklama

Leto by podľa jeho slov malo poslúžiť na doladenie všetkých technických detailov, keďže objekt roky slúžil iba ako sklad alebo dielňa a verejné podujatia sú tam novinkou.

Autormi premeny bývalej dieslovej elektrárne na multifunkčné centrum sú mladí architekti Michal Ganobjak a Vladimír Hain z Fakulty architektúry STU. Rekonštrukcia odštartovala pred dvoma rokmi.

Elektráreň rozsvietila prvé žiarovky v Piešťanoch v roku 1906. Slúžila až do konca II. svetovej vojny, potom tam bola transformačná stanica. Dodnes sa zachovali originálne architektonické prvky – ružové tehlové murivo a z tehiel vytvorená plastická výzdoba fasády. Pozoruhodný je aj vnútorný priestor, najmä veľkorysá galéria, ktorá bola kedysi plná strojov.

(mp)

Populárne články