Connect with us

Kultúra

Elektrárňa hostila tretí Open MIC Live

Published

on

Reklama

Piešťany Open MIC Live, alebo tzv. fašiangový Street ART Festival, ktorého tretí ročník sa konal 2. februára 2019 v priestoroch piešťanskej Elektrárne, si od prvého momentu, kedy sme sa dohodli na dátume kráčal veľmi kľukatou cestou.

Najprv komunálne voľby, keď sa nikto z kompetentných nevedel vyjadriť, či naše komunitné podujatie mesto podporí. Prvé zistenie: žiadne dotácie, hudobníci budú musieť hrať iba do klobúka. Druhé zistenie: naše domovské miesto ŽiWell, kde sa uskutočnili prvé dva ročníky sa z Winterovej sťahuje, takže treba riešiť zmenu priestorov. V ústrety nám vyšla piešťanská Elektráreň, ktorej týmto ďakujeme za poskytnutie koncertnej sály a za zabezpečenie aparatúry a ozvučenia v spolupráci so Shramotom. Tretie zistenie: v Elektrárni nie je catering, potrebujeme nájsť sponzorov občerstvenia. Ako partner podujatia sa ponúkol Piešťanský pivovar a poskytol nám sud piva ŽiWell a pípu.

Reklama

Ďalšími sponzormi bola Kofola a reštaurácia Blues, ktorá dodala na Open MIC výbornú pizzu. Grafické a webové spracovanie pre nás robili piešťanské firmy Fobos group a Soltec, mediálne Open MIC podporili Nový Populár, Pnky, ZPiešťan a Piešťanský denník. Celkovú organizáciu podujatia zabezpečila firma Emerald.

Teraz k hudbe. Open MIC Live 2019 začal krátko po 16.00 vystúpením Jána Poláka, talentovaného gitaristu s dlhou históriou, ktorého v lete môžete stretnúť aj ako pouličného muzikanta v centre Piešťan.
Potom sa pripojila gitaristka, speváčka a hudobníčka Ildikó Kali, aby predstavila svoj recitál Pieseň pohanky, čo sú zhudobnené básne a prearanžované ľudové piesne, ktoré spievala a hrala s doprovodom gitary a vrstvením zvukov pomocou loopera. 

Reklama

Ďalším účinkujúcim bol Branislav Hargaš alias Tu-har-gash, ktorý zahral samostatne, ako aj s doprovodom domovskej kapely Dúhové Eminencie. Jeho vystúpenie bolo zaujímavým výletom do rôznych hudobných kultúr a predstavením tradičných a netradičných world music nástrojov. 

Krátkym, ale živelným, unplugged vstupom prispeli Random Choices, v zložení dve akustické gitary, harmonika a spev.

Noel McCarthy and Band ma prekvapili hlbokým až zamatovo analógovým zvukom a úplne novým Hammond organom. Keďže Open MIC je z podstaty festivalom autorskej a tradičnej ľudovej tvorby, Noel a kapela zahrali írske ľudové skladby v rockovom prevedení. Ich vystúpenie bolo jedným z najlepších, či už muzikantsky alebo zvukovo.

Keďže sme boli časovo limitovaní do 22.00, Marek Martinkovič alias Mustage, ktorý hrá na basu a elektrickú gitaru v doprovode loopera a automatického bubeníka musel svoj set trochu skrátiť, avšak keď sa k nemu pripojili Adam Gálik na bicích a Ján Polák na elektrickej gitare, z jeho vystúpenia sa stala silná a spontánna jam session. 

Kapela Mu Zamako Pe, ktorá zvyčajne hráva s huslistom alebo trubkárom, zahrala v sobotu vo štvorici, v zložení dve elektrické gitary, basa a bicie. Hoci sólový nástroj im trochu chýbal, ich kvartetové prevedenie autorských skladieb bolo príjemným premostením večera do jeho záverečnej časti. 

Miloslav Kollár predniesol svoj autorský etno-folk s doprovodom na akustickej gitare. Jeho piesne sú reflexiou voľnomyšlienkarstva a ponúkajú pozitívny pohľad na malicherné, ale aj závažné problémy s farebnou optikou 60 rokov. 

Vyvrcholením večera bolo vystúpenie elektro world music hudobníka Jozefa Hnidzika alias JuJu Planet Dub, ktoré prinieslo nádhernú zvukovú koláž a do bodky naplnilo slová autora a účinkujúceho v jednej osobe o multikultúrnej fúzii elektro etna s doprovodom indického sitára a hlbokým subovým basom.

Ak by som to mal všetko zhrnúť, tretím ročníkom podujatia Piešťany Open MIC Live sa nám podarilo na pár hodín premostiť mainstreamovú a komunitnú spoločnosť a napriek tomu, že podujatie sa uskutočnilo bez rozpočtu a bez vstupného, návštevníci si ho dokázali ufinancovať. Dúfam, že v budúcom roku sa nám podarí posunúť Open MIC Live o krok ďalej a aj jeho prostredníctvom prinesieme Piešťanom viac komunitnej zábavy a možno aj novú skupinu turistov.

Branislav Galo, BSBA
organizátor

Populárne články