Connect with us

Kultúra

D&S: Nepretvarujeme sa, sme obyčajní chalani z ihriska

Published

on

Reklama

Po dvoch rokoch vystúpia D&S opäť v Piešťanoch. Doňa & Sofo, občianskymi menami Braňo a Sofiane, sú mladí chalani s ambíciou prinášať unikátnu a nevšednú hudbu. Dopriali si čas, tvrdo makali, vychytali chyby, aby fanúšikom pripravili prvotriedne skladby. Prezentujú otvorený, prežitý rap od ihriska až po pódium.

[singlepic id=4865 w=320 h=240 float=left]Začnime v minulosti. Ako ste na seba narazili?

Reklama

Doňa: K tomu, čo robím, ma priviedol Kino s Kazim. V tom čase mal Sofo s vtedajším kolegom problémy. Dohodli sme sa, že spolu urobíme skladbu a uvidíme, aké budú ohlasy a reakcie. Naše skladby sa cez sociálne siete dostali do povedomia v celých Piešťanoch. Hudbu prispôsobujeme veku. Nemôžem v dvadsiatich rokoch rapovať o skúsenostiach, napríklad ako štyridsať ročný.

Sofo: Začínali sme v plienkach ako pätnásťroční Doňovou pesničkou „Rozje*em dvere na bare.“ Marketing mladých funguje prostredníctvom sociálnych sietí. Hudobník si urobí profil, skladby sa dajú uploadnúť, vypočuť aj stiahnuť.

Reklama

Odkiaľ ste čerpali inšpiráciu?

Doňa: Vychádzame zo životných situácií, nič nerobíme nasilu, snažíme sa písať prežité veci.

Sofo: Tvorili sme materiál na situácie, ktoré ľudia aktuálne riešili. Teraz hľadáme neopočúvané témy. Vidím v sebe rezervy, ale stále je čo zlepšovať, chcem robiť unikátny štýl. Som otvorený výzvam, napríklad aj rockovým kapelám.

Máte zaujímavé prezývky.

[singlepic id=4866 w=320 h=240 float=right]Sofo: Krstným menom sa volám Sofiane, otec je Alžírčan. Sofo ma volajú od narodenia.

Doňa: Keby som si nasadil parochňu, otočil sa zozadu, podľa mojich pekných nôh by si nespoznala, či som žena alebo muž. Vekom a transformovaním rôznych skomolenín typu Broňa, Oňa, Hoňa zostal nakoniec Doňa.

Uvažovali ste o vydaní CD?

Sofo: Nikdy sme do toho nešli zhurta, teraz sme raperi, dáme si na krivo šiltovku, šatku cez papuľu a pudlo na kolená. Zaujíma ma hudba, nie móda. Prioritou bolo zlepšenie. Robiť, skladať, trénovať a rapovať. Cédečko sme neriešili. Prišiel čas, aby sme sa posúvali ďalej. Zatiaľ tvoríme EP, ak zaujme ľudí, vydáme album.

[singlepic id=4867 w=320 h=240 float=left]Doňa: Pokladali sme to za zbytočné, pretože hudba nás baví, nie živí. Prezentujeme sa EP-cédečkami, keď príde čas, urobíme album.

Na stránke píšete, že produkujete otvorenú nezakomplexovanú hudbu. Mnohí však rap za hudbu vôbec nepokladajú a ohrádzajú sa na texty, ktoré bývajú arogantné a okorenené nadávkami. Čo prezentujete?

Sofo: Minule som cestou domov videl babku, ktorá išla z kostola. Spadla jej taška a od srdca si zanadávala. Ona mi bude dávať kázne? Poviem čo si myslím.

Doňa: Každý nadáva. Ja hovorím čo cítim, nenadávam silene. Viem, že na koncert chodia aj deti, no s vulgarizmami sa stretávajú v bežnom živote v jednom kuse… doma, v škole, televízii …

Akú máte podporu v Piešťanoch? Kedy ste tu mali posledný koncert?

Doňa: Piešťany sú malé mesto. Všetci sa poznajú, vedia, že robíme hudbu , ale to neznamená že chodíme povýšenecky. Uspokojí ma, keď stretnem známeho a zožnem pochvalu.

Sofo: Posledné vystúpenie bolo veľmi dávno, ale prezradím, že 13. novembra pripravujeme v Kingse – Čiernej Pani, (Saune) spoločne s Iluziou, Sunny &Wewa mocnú akciu. Ženský hip-hop tanec a D&S s Peoboxom. Predstavíme nové veci.

[singlepic id=4868 w=320 h=240 float=right]Aký veľký význam prikladáte atmosfére na vystúpení?

Doňa: Snažíme sa podávať najlepšie výkony, aby sme si vystúpením naklonili fanúšikov. Je to na koncertoch jedna z najdôležitejších vecí.

Sofo: Atmosféru pokladám za veľmi dôležitú. Je rozdiel medzi plným klubom, ktorý vrieska ako zmyslov zbavený a poloprázdnym koncertom, kam ľudia síce prídu, ale nebavia sa, lebo im mama nedala 5 eur na dve vodky.

V prvom rade chcete ľudí baviť alebo šokovať?

Doňa: Uspokojovať spoločne seba aj ľudí.

Sofo: Chcem dojímať a tvoriť hudbu, s ktorou sa ľudia stotožnia. Musíš to počuť.

Čo vo vás vyvoláva slovo komercia?

Sofo: Keď má prísť, príde. Brániť sa nebudem.

Doňa: Robíme rap pre radosť. Pripravujeme EPčko, no ponukám sa nebránime.

[singlepic id=4869 w=320 h=240 float=left]Do akej miery vás ovplyvňuje to, čo vás baví?

Doňa: V skladbách vyjadrujem obdobia, ktoré prežívam. Prejaviť sa vo mne vyvoláva úžasný pocit, nevymýšľať si na silu, tvoriť priamo. Nepretvarujeme sa. Sme obyčajní chalani z ihriska.

Sofo: Neznášame sci-fi rap. Nie som superman, nebehám v tichošľapkách, nenávidím vymyslené veci. V skladbe „Je to pravda“ opisujem obdobie, ktoré ma škrelo, vyčistil som si hlavu a dosiahol orgazmus. Dávam zo seba všetko von.

Kedy vyjde nové EP?

Sofo: Mohlo by už koncom tohto, najneskôr začiatkom budúceho roka.

Odkaz D&S na záver: Zdravíme všetkých Piešťancov, nenadávajte, že tu nemáte čo robiť, príďte na koncert a „Marekovi to stále nikto nepoví.“

Zhovárala sa Tatiana Michalková

Populárne články