Connect with us

Kultúra

Drotár Juraj Šerík dokončuje na festivale remesiel obrovské srdce

Published

on

Reklama

Srdce pre Slovensko mu pomáhali vytvoriť stovky ľudí z celého sveta. Pridať sa môžu aj návštevníci festivalu Tradičné umelecké remeslá, ktorý v piatok 17. mája odštartoval na Kúpeľnom ostrove a potrvá do nedele.

[singlepic id=42925 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„Drôtovať sme začali vo Vychylovke v maštali a prešli sme celé Slovensko. Z malinkého srdiečka vzniká obrovské srdce,“ hovorí Juraj Šerík z Čadce, dedič slávneho rodu drotárov. Jeho pradedo Jozef Holánik-Bakeľ bol najlepším drotárom svojej doby. V roku 1911 získal v Ríme hlavnú cenu Gran Prémio. Týmto spôsobom chce prejaviť úctu jemu aj ostatným drotárom.

Reklama

Juraj Šerík nadväzuje na tradíciu a propaguje je po celom svete. Aj preto je pravidelným účastníkom festivalu Tradičné umelecké remeslá. „So srdcom mi pomáhali my ľudia z celej Európskej únie, dokonca aj z Číny, Ameriky a Austrálie. Potom sa na pamätné listy, ktoré to všetko dokumentujú,“ povedal umelec.

Srdce bude z Piešťan putovať ďalej až jeho výrobu definitívne ukončia 29. júna v Dlhom Poli. „Potom sa vrátime späť do všetkých miest, aby sme ho prezentovali verejnosti.“

Dielo bude propagovať históriu drotárskeho rodu Holánikovcov, prispeje aj k dokončeniu ich drevenice v Dlhom Poli, kde vzniká múzeum.

Na Kúpeľnom ostrove si už rozložili svoje stánky desiatky remeselníkov, ktorí tam prezentujú tradície rôznych krajín. Okrem drotárov už v piatok návštevníci obdivovali umeleckých kováčov, čipkárky, rezbárov a mnohých ďalších.

REKLAMA

bike-centrum

[nggallery id=2294]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články